cesta
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Autá s umelou inteligenciou môžu spôsobiť problémy. Europoslanci preto žiadajú novú legislatívu

ŠTRASBURG / Zabijem dieťa, ktoré mi náhle vbehlo do cesty, alebo pri vyhýbacom manévri moju posádku vo vozidle? Toto je obrovská dilema, pred ktorou stojí priemysel takzvaných autonómnych áut. Teda tých, ktoré neriadi človek, ale umelá inteligencia. Europoslanci preto chcú novú legislatívu o tom, kam až môže autónomna technika dôjsť.

Autonómne autá sú naša budúcnosť, na tom sa europoslanci zhodnú. Lenže otázne je ich správanie. „Problémov to ešte prinesie veľmi veľa a etické ťažkosti rozhodne ešte nie sú doriešené, a hoci je tu veľa benefitov, je tu veľa ťažkostí,“  vyjadril sa Branislav Škripek z Európskych konzervatívcov a reformistov.  Napríklad, ak by bolo jasné, že si autonómne auto vypočíta, že pri kolízii niekto príde o život. Vyberie si radšej staršieho človeka pred dieťaťom, alebo na priechode nechá prežiť ženu a vrazí do muža. „Nie je možné súhlasiť s tým, aby umelá inteligencia rozhodovala o žití, alebo nežití človeka,“ poznamenal Škripek.

Mnohí europoslanci však hovoria o tom, že sme predbehli dobu, a na takéto rozhodovanie ešte nie sme pripravení. „Keby sa niečo stalo vášmu príbuznému, alebo teda niekomu z vašich priateľov, koho vlastne budete brať na zodpovednosť pri autonómnych vozidlách, alebo automobiloch,“ podotkla Monika Beňová za socialistov a demokratov v Európskom parlamente.

Viac..  Ivan Štefanec: Digitálny vodičský preukaz v mobile bude realitou

Vstup tejto technológie na trh však bude znamenať aj obrovskú stratu pracovných príležitostí, ako to bolo svojho času v prípade videopožičovní. Hovoríme o vodičoch, či rušňovodičoch, ktorí už de facto nebudú potrební. Hovorí sa preto o novom fonde, ktorý má pomôcť ľuďom, ktorých nahradí práve umelá inteligencia. „Nechceme preto nič uponáhľať, ale riadne sa na túto zmenu pripraviť. Plne autonómne autá v prevádzke budú najskôr v roku 2045,“ dodala eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulc.

Europoslanci viedli diskusiu aj o pesticídoch. Pri niektorých totiž ani nepoznáme dopad na ľudské zdravie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices