Photo: Slovak Telekom

Príjemné mestá pre ľudí: SmartCity Trenčín sa predstavil svetu

Na najväčšom veľtrhu SmartCity Expo World Congress v Barcelone prezentovalo vyše 700 miest z celého sveta svoje predstavy o tom, ako by malo vyzerať príjemné mesto pre ľudí, ktorí v ňom žijú. Svoje zastúpenie na ňom malo aj Slovensko.

Podľa odhadov OSN budú do roku 2050 žiť v mestách dve tretiny svetovej populácie, čo si vyžiada nové prístupy k riadeniu a zlepšovaniu fungovania mestských aglomerácií. Spoločnosť Slovak Telekom spolu s dcérskou spoločnosťou PosAm predstavili v Barcelone technológie nainštalované v Trenčíne. Na Palackého ulici bolo v úvodnej fáze nainštalovaných 16 inteligentných LED pouličných lámp, ktoré vďaka senzorom môžu prispôsobovať osvetlenie reálnym podmienkam a optimalizovať tak zdroje. Lampy zároveň slúžia ako wi-fi hotspoty poskytujúce bezplatné internetové pripojenie obyvateľom a návštevníkom mesta. Šikovný nápad, čo poviete?

Už sedem slovenských miest   

Veľká pozornosť si zaslúži najmä zefektívnenie parkovania a mobility. Na parkovacích miestach v meste bolo osadených 140 senzorov prepojených s mobilnou aplikáciou ParkDots vyvinutou spoločnosťou PosAm. Aplikácia sleduje v reálnom čase obsadenosť parkovania a vodičom skracuje čas pri hľadaní voľných miest. Aplikácia zároveň poskytuje mestám cenné informácie o správaní sa vodičov, ktoré môžu zužitkovať pri úprave zlepšovania parkovacej politiky. Systém využívajú už vodiči a samosprávy v ďalších siedmich slovenských mestách.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur
Photo: Slovak Telekom

Inteligentné kamery ako perfektná databáza

Inteligentné kamery v Trenčíne dokážu vďaka vyspelému analytickému systému v pozadí automaticky počítať prejazdy áut, cyklistov a chodcov, ale aj identifikovať vyčíňanie vandalov. Kamery slúžia aj ako dôležitá databáza údajov o návštevnosti kultúrnych podujatí, o tom, či sa zásobovacie vozidlá riadia určeným harmonogramom a nezdržujú sa na námestí dlhšie ako majú povolené, či niekto neporušil prikázaný smer jazdy a neprekročil povolenú rýchlosť. Na kontrolu vjazdu vozidiel s povolením slúži samostatná kamera, ktorá okrem EČV monitoruje aj smer ich pohybu a dokonca umožňuje odhaliť vozidlo, ktoré stojí na mieste so zákazom parkovania.

O Juraj Turis

Odporúčame pozrieť

hracky

Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Cieľom návrhu pravidiel je znížiť počet nebezpečných hračiek predávaných na jednotnom trhu EÚ a lepšie …

Consent choices