Mariano Rajoy
Mariano Rajoy. PHOTO: © European Union- EP.

V Španielsku začal proces storočia. Dvanásť politikov sa postaví pred súd

MADRID / Pred španielskym najvyšším súdom v Madride začne v utorok dlho očakávaný proces s bývalým vedením Katalánska, ktorý mnohé médiá označujú za proces storočia. Dvanásť politikov, vrátane exministrov regionálnej vlády je obžalovaných pre referendum o nezávislosti Katalánska.

Deviatim politikom hrozí za vzburu 16 až 25 rokov väzenia. V živom prenose z procesu bude vypovedať viac ako 600 svedkov, vrátane expremiéra Mariana Rajoya. Počas procesu plánujú katalánski separatisti demonštrovať v Madride, v Katalánsku a v zahraničí.

Deväť z obžalovaných je už niekoľko mesiacov vo väzbe, najdlhšie sú za mrežami dvaja aktivisti Jordi Sánchez a Jordi Cuixart. Zatkli ich v polovici októbra 2017 kvôli tomu, že zvolali na september v Barcelone demonštráciu po razii španielskej polície na úradoch katalánskej vlády. Razia súvisela s chystaným referendom, ktorého konanie súd označil za odporujúci španielskej ústave.

Najvyšší trest, až 25 rokov väzenia, požaduje španielska prokuratúra pre bývalého katalánskeho vicepremiéra a exministra hospodárstva a financií Oriola Junquerasa. Katalánsky expremiér Carles Puigdemont od svojho úteku v októbri 2017 žije v Belgicku a súdený bude v oddelenom procese. Trest 17 rokov väzenia hrozí Sánchezovi, Cuixartovi a bývalej šéfke katalánskeho parlamentu Carme Forcadell, ktorá je vo väzbe od marca 2018.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Katalánski politici sú obžalovaní pre schválenie zákonov regionálnym parlamentom, ktorý odporujú španielskej ústave kvôli usporiadaní referenda o nezávislosti Katalánska 1. októbra 2017 a kvôli rezolúcii o vyhlásení nezávislosti. Po prijatí rezolúcie rozpustila vtedajšia Rayojova vláda so súhlasom Senátu katalánsky parlament a zosadila regionálnu vládu.

Proces je mediálne najsledovanejšou kauzou za 12 rokov. Na proces sa akreditovalo viac ako 600 novinárov zo 170 médií, vrátane 50 zahraničných.

Podľa neoficiálnych informácií by mali výsluchy svedkov pred súdom skončiť do 9. mája, kedy začína kampaň pred regionálnymi a miestnymi voľbami a voľbami do Európskeho parlamentu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices