bratislava
Bratislava. PHOTO: © European Union.

Bratislava je v TOP 10 najbohatších regiónov podľa výkonu ekonomiky

BRATISLAVA / Bratislava bola v roku 2017 ôsmym najbohatším regiónom Európskej únie podľa výkonu ekonomiky na hlavu, tesne pred Horným Bavorskom, uviedol v utorok Eurostat. Výrazne najlepšie si viedol Londýn.

Eurostat porovnával 281 regiónov EÚ podľa hrubého  domáceho produktu na osobu voči priemeru celej EÚ. Bratislava podľa porovnania dosiahla 179 percent, zatiaľ čo Praha napríklad 187. Pri porovnaní o rok skôr bola Bratislava pred Prahou.

Vôbec najbohatšia je podľa štatistikov lokalita vnútorného Londýna – západ s 626 percentami, nasleduje Luxemburg s 253 percentami.

Až za Bratislavou skončilo napríklad Bavorsko, Viedeň alebo švédsky Štokholm. Štatistika vychádza z prepočtu HDP podľa parity kúpnej sily, zohľadňuje tak miestne ceny tovarov a služieb. Eurostat tiež upozornil na to, že v niektorých prípadoch čísla výrazne ovplyvňujú ľudia, ktorí do miesta dochádzajú za prácou.

Tri štvrtiny populácie EÚ žije v regiónoch, kde je HDP na osobu nad 75 percentami únijného priemeru. Na konci rebríčka sa umiestnili niektoré regióny Bulharska a Rumunska. Napríklad v bulharskom regióne Severozápad dosahuje HDP na hlavu ani nie tretiny priemeru EÚ.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Údaje o ekonomike jednotlivých regiónov sú jedným z kritérií pri rozhodovaní o výške príspevkov pre členské krajiny z únijných fondov.

Najbohatšie regióny podľa HDP na obyvateľov
1. Vnútorný Londýn – západ
2. Luxemburg
3. Južné Írsko
4. Hamburg
5. Brusel
6. Eastern & Midland, Irsko
7. Praha
8. Bratislava
9. Horné Bavorsko
10. Île-de-France

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices