zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 7. týždňa 2019

ROKOVANIA MEDZI USA A ČÍNOU SA VYVÍJAJÚ PRIAZNIVO

EUROZÓNA: V decembri priemyselná produkcia medziročne spomalila o -4,2 %. Trhový konsenzus počítal, že v závere roka bude priemysel slabší, no odhadoval spomalenie len o -3,3 %. Ide tak o najvýraznejšie spomalenie v priemysle eurozóny od záveru roka 2009. Medzimesačne, t. j. december vs. november, sa produkcia v priemysle eurozóny znížila o -0,9 %, pričom trhy čakali pokles len o -0,4 %.

„Dynamika rastu HDP eurozóny taktiež poklesla z 1,6 % v 3. štvrťroku na 1,2 % v záverečnom kvartáli vlaňajška. Medzikvartálne menový blok rástol len o 0,2 %. Hlavné dôvody spomaľovania rastu ekonomík eurozóny sú globálne riziká, ako je spomaľovanie čínskej ekonomiky, nedoriešené vzájomné obchodné vzťahy Washingtonu a Pekingu a taktiež aj forma brexitu, t. j. ako sa rozíde Británia s Úniou.

Uplynulý týždeň zástupca ECB Benoit Coeuré komentoval horší vývoj ekonomiky. Podľa jeho slov je spomalenie horšie ako sa očakávalo a ECB bude musieť na marcovom zasadnutí prísť s viac holubičím prístupom ako doteraz. Coeuré poukázal aj na možnosť ďalšieho TLTRO [dlhodobé poskytovanie likvidity bankám],“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

NEMECKO: Nemecko rástlo v záverečnom kvartáli vlaňajška medziročne o 0,6 %, čo je mierne nižší rast ako trhy očakávali [o 0,7 %], no zároveň spomalenie dynamiky rastu z tretieho kvartálu, kedy hospodárstvo najväčšej európskej ekonomiky vzrástlo o 1,1 %. Medzikvartálne dokonca nemecké hospodárstvo stagnovalo.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Situácia okolo brexitu je stále neistá. Minulý týždeň šéf BoE Carney opätovne varoval pred brexitom bez dohody, čo by uškodilo nielen britskej ekonomike, ale aj libre. Premiérka Mayová znovu odmietla možnosť odsunutia brexitu a obhajovala pôvodne dohodnutú dohodu s Úniou. Theresa Mayová chcela získať podporu na predĺženie doby na vyjednávanie o tzv. britskej poistke s EÚ, no nezískala na to dosť hlasov v parlamente. Ďalšie hlasovanie sa bude konať tento týždeň. Labouristi zas chcú podporiť návrh na odloženie termínu brexitu, keďže ich požiadavky nebudú splnené.

USA: Uplynulý týždeň bol zverejnený report JOLTS – report tvorby a fluktuácie pracovných miest v USA. Ten sa v záverečnom mesiaci vlaňajška vyvíjal oveľa priaznivejšie ako trhy očakávali, keďže bolo vytvorených až o takmer 500 tisíc miest viac v porovnaní s prognózou investorov a aj v porovnaní s novembrom.

Viac..  ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Spotrebiteľské ceny v úvode roka rástli medziročne mierne rýchlejšie [o 1,6 %], ako trhy odhadovali [o 1,5 %] a medzimesačne stagnovali. V porovnaní so záverom roka, ide o spomalenie tempa rastu cien [z úrovne 1,9 %], no jadrová inflácia rástla taktiež rýchlejšie [a to o 0,1 p. bodu na 2,2 % v januári], pričom trhy čakali pokles na 2,1 %. Reálna priemerná hodinová US mzda sa v úvode roka medziročne zvýšila o 1,7 %, čo je solídne zrýchlenie oproti 1,3 % zo záveru roka.

Inflácia PPI [rast cien priemyselných výrobcov] vzrástla v úvodnom mesiaci tohto roka o 2 %, no v závere roka rástla ešte tempom 2,5 %. Trhy očakávali, že dynamika rastu zvoľní svoje tempo, no na úroveň 2,1 %. Výraznejšie boli trhy sklamané z výsledkov US maloobchodných tržieb. V závere vlaňajška sa tržby maloobchodníkov znížili o – 1,2 %, pričom trhy očakávali mierny rast, a to o 0,1 %. Výsledky US priemyselnej produkcie v úvode roka sklamali. Výroba sa totižto znížila o -0,6 %, pričom trhy očakávali mierny rast [o 0,1 %], ako tomu bolo aj v závere roka.

Šéf Bieleho domu Donald Trump uplynulý týždeň začal rokovania s čínskym prezidentom. Rokovania sa vyvíjajú pozitívne a tento týždeň sa vyjednávania presunú z Pekingu do Washingtonu. Donald Trump prehlásil, že obe strany sú už blízko dohody, a navyše dodal, že by odstránil clá, pričom pôvodne bolo v pláne sa dohodnúť na nezavedení nových ciel. Na trhoch tak panuje optimizmus, že k dohode dôjde skôr, než vyprší termín na zavedenie nových ciel [1. marec].

O dac

Odporúčame pozrieť

ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne. Zasadnutie sa uskutoční …

Consent choices