Na návšteve Belgicka: V metropole Východného Flámska

Antverpy a Brusel sú kozmopolitné, Bruggy romantické a Gent je – jednoducho autentický. A všetci chcú, aby to tak aj zostalo. Turistický hlavný stan, zázemie, odkiaľ sa dostanete všade. Hranice medzi germánskou a latinskou kultúrou delia Belgicko na dve oblasti: na severe vo Flámsku hovoria obyvatelia holandsky, vo valónskej časti sa používa francúzština. A v centre je Brusel, v ktorom spolu žijú obidve kultúry.

Mesto hrdé na tradície

Gent, metropola provincie Východné Flámsko má  250 000 obyvateľov, je univerzitným mestom, vnútrozemským prístavom a miestom, ktoré priťahuje zaujímavou históriou. V stredoveku bol Gent významným a prosperujúcim obchodným, umeleckým a spoločenským centrom, počtom obyvateľov sa takmer vyrovnal Parížu a bol dokonca väčší ako Londýn.  Obchodným úspechom bolo kvalitné súkno, ktoré sa vyvážalo do celej Európy i do severnej Afriky. Do Gentu sa dovážala predovšetkým strategická surovina – anglická vlna.

Modernú históriu začalo Expo

Pokiaľ ide o modernú históriu, v roku 1913 sa v Gente konala svetová výstava Expo, pri tejto príležitosti boli zrekonštruované niektoré historické budovy, medzi nimi aj bývalá pevnosť a hrad Gravensteen. Počas prvej a druhej svetovej vojny mesto znášalo dôsledky okupácie a bombardovania. V druhej polovici štyridsiatych rokov konečne nastáva obdobie obnovy a budovania v oblasti priemyslu, dopravy, výstavby, architektúry i kultúry.

Kanály
Mozaikové okná farebných domov sa odrážajú na hladine kanálov. Photo: unsplash

Gotika, renesancia a radosť zo života

Nábrežia sú dnes posiate kaviarňami, pivárňami, reštauráciami, vychutnať si špecialitu z domácej proveniencie je gurmánsky zážitok. Najmä ak sa vám podarí dostať stôl v okennom výklenku v niektorej z historických budov s charakteristickými priečeliami a získať tak výhľad na pešie zóny plné života. K malebným a sugestívnym zážitkom patrí plavba po kanáloch. Atmosféru okolo zútulňujú miniatúrne priedomia s lavičkami a popínavé rastliny všade tam, kde je len trochu voľného miesta. Plavbu sme si naplánovali neskôr popoludní, aby sme zažili ako sa nábrežia rozsvecujú tisíckami svetiel. Odrážajú sa na hladine i v špeciálnych mozaikových oknách s oloveným sklom.

Mladosť, tvorivosť a originálne nápady

V historickom centre sme absolvovali príjemný trip so zástupcom gentskej radnice. Centrum je plné mladých, ktorí sedia v parkoch, na lavičkách a všade, kde sa dá. Mesto je hrdé, že môže ponúknuť 60 000 študentom kvalitné vzdelanie. Snaží sa im vytvárať  priestor pre tvorivosť a originálne nápady. Napríklad nebojuje s grafity. Sú ulice, kde si mladí so zmyslom pre originálne sebavyjadrenie môžu robiť, čo chcú. Grafity sú zmesou voľnosti a bohémskeho videnia sveta a nikoho ani nenapadne maľovať po fasádach historických budov.

Mesto je hrdé, že môže ponúknuť tisíckam študentov kvalitné vzdelanie. Photo: unsplash

Žiadna konkurencia, Flámsko je komplexné

Nekonkurujú si navzájom mestá ako sú Bruggy, Gent, Antverpy – každé s jedinečnou atmosférou – v turistickom ruchu? Zástupca radnice nás ubezpečuje, že nie. Ozdobou Brúgg je ich gotika, bohatstvom Gentu  stredoveká kultúra a história. A Flámsko treba vnímať komplexne. V Gente však človek objaví veci, o ktorých nevie, že sú tu, prekvapia ho a ohromia. Je plný svetiel, kvetov, ľudí, vravy a dobrej nálady.  A nad všetkým akoby sa vznášal všadeprítomný duch mesta – génius loci.

Vôňa kvetín, čokolády a chuť kwaku

Vždy cez víkend je v centre kvetinový trh. Farebná paleta, z ktorej prechádza zrak. Azalky, begónie, chryzantémy, ktoré si v typickej bielo-žltej kombinácii objednáva aj Vatikán. No nielen týmito pôžitkami je návštevník živý. Kaviarne, cukrárne, čokoládovne a pivárne sú na každom rohu – stačí si vybrať a ochutnať. V každej z pivární ponúkajú desiatky rôznych druhov piva (v celom Belgicku je takmer 800 druhov), jedno z najznámejších je kwak, ktoré sa pije z pohára s okrúhlym dnom,  podáva sa v drevenom podstavci, aby ste ho nemuseli vypiť „na ex“ – na čo je aj pôvodne určené…

Slávna gentská Katedrála sv. Bavona ukrýva poklad svetového umenia. Photo: unsplash

Jedlo je spôsob komunikácie

Význam jedla sa nepreceňuje, ani nepodceňuje – venuje sa mu presne tá pozornosť, ktorú si zaslúži. Teda veľká! Jedlo je radosť zo života, súčasť životného štýlu i spôsob komunikácie. Belgicko má na počet obyvateľov najviac reštauračných hviezdičiek v celej Európe. Pochutíte si v domácej i v elegantnej reštaurácii so svetovou kuchyňou. Ako vždy pri takejto návšteve, nezaváhajte a uprednostnite domácu. Verte, že nebudete sklamaní. Taký hovädzí guláš na pive doma neurobíte, aj keď sa o to budete pokúšať podľa receptu majstra šéfkuchára. Zrejme si niektoré ingredencie predsa len nechal pre seba. No nielen gurmánske pôžitky sú dôvodom, prečo sa sem vrátiť.

Aj toto sú poznávacie maškrty

 -V januári počas festivalu svetiel si mesto a jeho návštevníci užívajú nielen trblietavú záplavu, ale najmä atmosféru plnú radosti, zábavy a umenia. Úspech v roku 2011 bol taký veľký, že sa festival stal tradíciou.

-V lete sa konajú Gentské slávnosti, desať dní plných zábavy, vystúpení pouličných umelcov a ohňostrojov. K tomu džezové koncerty, divadelné vystúpenia a bezplatné vstupy do divadiel i galérií.

-V septembri štartuje Gentský festival s hudbou, animáciami a vystúpeniami umelcov pozdĺž celého vodného kanála v centre. Mesto sa zmení na mekku milovníkov hudby – stovky umelcov ponúknu to najlepšie z klasiky, džezu a modernej hudby.

-V októbri sa začína Gentský filmový festival, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie svojho druhu v Európe. Divákom i filmovým kritikom ponúka stovky filmov z celého sveta.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík o belgickom predsedníctve: Hlavnou úlohou bude zabezpečenie eurovolieb

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Belgická …

Consent choices