Renault Alpine A110

Ženeva otvára brány: Európskym autom roka sa stal Jaguár I-Pace

Účasť viac ako 100 vystavovateľov a už aj avízo budúcoročného okrúhleho výročia autosalónu v Ženeve sprevádzajú sviatočnú atmosféru 89. ročníka najvýznamnejšieho motoristického európskeho veľtrhu.

Prvý ročník sa uskutočnil v roku 1905 a napriek tomu, že Švajčiarsko nemá ani jednu automobilku, salón si hneď získal renomé a vynikajúcu úroveň. Ako býva zvykom, prvé dva dni sú vo výstavnom komplexe Palexpo venované motoristickým novinárom a odborníkom. Následne otvorí výstavisko brány návštevníkom,  ktorých sem ročne zavíta viac ako pol milióna.

V boji o prvenstvo Jaguár a Alpine

Automobilky v súčasnosti akoby dávali prednosť menším domácim prezentáciám. Tohto roku neprišli tradiční veľkí hráči ako Ford, Opel, Jaguár, Hyundai, Land Rover a Volvo. Vyhlasovanie titulu Európske auto roka do poslednej chvíle sprevádzalo napätie. Zo siedmich finalistov sa najďalej dostali ladný Jaguár I-Pace a skvelý Renault Alpine A110. Aj tentoraz to bolo vzrušujúce: V prvom kole získali obaja aktéri zhodný počet bodov, a tak musel nasledovať rozstrel, z ktorého víťazne vzišiel Jaguár. Model I-Pace sa stal Európskym autom roka 2019.

Európske auto roka Jaguar I-Pace

Návrat k úspešnému modelu

Renault Alpine A110 je po dvadsiatich dvoch rokoch návratom automobilky k svojmu úspešnému menovcovi zo 60. rokov. Nový model však nie je len nostalgickou spomienkou ale športiak využívajúci všetky vymoženosti súčasnej automobilovej techniky.

Budúcnosť bude patriť elektromobilite

Okrem klasických áut so spaľovacími motormi aj tento rok pokračuje tendencia elektromobility, takmer každá značka ponúkla nové modely elektroáut alebo elektrické verzie. Seat prišiel s modelom el-Born, Honda ponúka E-Concept, Smart Forease, Rimac C-Two, KIA e-Soul, Audi Q4 e-Tron alebo koncept nového SUV mladoboleslavskej Škody pripravujúcej elektrické SUV. Okrem smerovania k elektromobilite je zrejmý aj nezáujem výrobcov o dieselové motory. Z nových automobilov vari iba Peugeot so svojou slovenskou dvestoosmičkou bude ponúkať aj vznetovú pohonnú jednotku.

Elektromobil Seat el-Born

Ruský Aurus a čínsky Changan

Viac..  Bezpečnosť na cestách: Europarlament chce nájsť páchateľov priestupkov v zahraničí

K prekvapeniam tohtoročného Autosalónu patrí nesporne aj prestavenie špeciálneho modelu Senat ruského výrobcu Aurus. Je to luxusná limuzína pre ruského prezidenta Putina a premiéra Medvedeva, ktorá sa v mierne upravenej – ale aj opancierovanej  verzii – bude ponúkať i oligarchom. Určite zaujal aj príchod ďalšieho čínskeho výrobcu vozidiel. Značka Changan je u nás zatiaľ neznáma a zdá sa, že aspoň táto „nekopírovala“ osvedčené európske modely.

Luxusná ruská limuzína pre prezidenta a oligarchov

Čaká sa na Formentor i Kamiq

Španielska automobilka Seat, podobne ako to pred troma rokmi urobil aj francúzsky Citroen, sa oddelila od materskej značky a založila značku Cupra. Ich prvý model Formentor je SUV, ktoré sa začne predávať na budúci rok. Najmä naši motoristi sa zaujímajú o mladoboleslavské najmenšie SUV s názvom Kamiq. Na výstave sa predviedlo v plnej kráse a v modrej farbe, no na začiatok predaja si budeme musieť tiež ešte trochu počkať.

Superšportiaky zrýchľujú pulz   

Sú vzrušujúce a príťažlivé. Nielen charakteristickým hlasným zvukom motorov ale najmä krásnymi tvarmi a nezameniteľným šarmom. Lamborghini Huracan Evo Spyder, Ferrari F8 Tributo, McLaren 720 Spider, nový hypersport od Koenigseggu a Mercedes–AMG GT R Roadster sú modely, ktoré si bežný občan nekúpi, no patria k najobdivovanejším a najatraktívnejším pre divákov všetkých vekových kategórií. Luxus na štyroch kolesách stále zrýchľujú pulz.

Nádherný športiak McLaren-720S_Spider.

O Juraj Turis

Consent choices