Pellegrini
Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union-EP.

Premiéri krajín V4 oslavovali vstup do NATO. Pre Slovensko je toto členstvo kľúčové

VARŠAVA / Stretnutím premiérov krajín V4 sme si vo Varšave pripomenuli výročie vstupu Slovenska do Severoatlantickej aliancie. Nechýbala ani prezentácia sily v podobe vojenskej prehliadky, či ukážky bojovej techniky.

Zatiaľ čo Poľsko, Maďarsko a Česká republika si 10. marca 2019 pripomínali už dve dekády v severoatlantickej aliancii, v prípade Slovenska je to o niečo menej. Členom NATO sme už 15 rokov. Všetci predsedovia vlád vo svojich príhovoroch poukázali na to, že členstvo v NATO je kľúčové, aj pre Slovensko. 

„Predpoklad, že všetky diktátorské režimy v susedstve aliancie sa transformujú, bol prehnane optimistický a história hrozby vojenského konfliktu v Európe sa vstupom do NATO a EÚ neskončila,“ vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. „Uplynulých 20 rokov ukázalo, že sme stabilnými členmi NATO a naše partnerstvo je garanciou našej bezpečnosti,“ poznamenal poľský predseda vlády Mateusz Morawiecki.

V rámci osláv premiéri upozornili ale aj na vážne problémy, ktoré podľa ich názoru sužujú nielen Európsku úniu, ale aj Severoatlantickú alianciu.

„Vojna na východe Ukrajiny predstavuje vojenskú hrozbu s hybridnými metódami vedenia vojny či kyberterorizmu,“dodal Morawiecki. „Čelíme mnohým výzvam, akými je napríklad migrácia, či iné hrozby, ktoré narúšajú stabilitu únie,“ vyjadril sa maďarský premiér Viktor Orbán.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Najvýraznejšie členstvo v severoatlantickej aliancii podporil práve český premiér Andrej Babiš. Ten podporu vzniku armády európskej únie vylúčil. „S tým ostro nesúhlasím. Naozaj si neprajem, aby obranu Európy riadil nejaký komisár z Európskej komisie, a aby sa bezpečnostné hrozby riešili podobne chaoticky a improvizačne ako napríklad záchrana eurozóny,“ vyhlásil.

Na záver osláv predviedli vojaci ukážky svojho bojového umenia a vojenskej techniky. Slovenský premiér pritom pripustil aj to, že na domácej pôde čelí neustálym diskusiám týkajúcich sa nášho členstva v NATO. „Slovensko je malá krajina, ale ak by sme ostali sami, nestali by sme sa mostom, ale veľmi ľahko korisťou,“ dodal Pellegrini.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices