pocitac
Ilustračné PHOTO © European Union.

EÚ vyzýva na zintenzívnenie boja proti nepriateľskej propagande

Hlavným zdrojom nepravdivých správ v Európe sú dezinformačné kampane Ruska, uvádza sa v schválenom uznesení, ktoré kritizuje aj čoraz agresívnejšie kroky Číny, Iránu a Severnej Kórey.

Európsky parlament prostredníctvom uznesenia, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 489 (za): 148 (proti): 30 (zdržalo sa hlasovania), ostro odsúdil čoraz agresívnejšie pokusy Ruska, Číny, Iránu a Severnej Kórey oslabiť normatívne základy a zásady európskych demokracií a zvrchovanosť krajín Východného partnerstva.

Poslanci v uznesení, ktoré hodnotí doterajšie úsilie EÚ v boji proti nepriateľskej propagande zahraničných aktérov, vyzývajú členské štáty, aby zvážili vytvorenie právneho rámca na úrovni EÚ aj na medzinárodnej úrovni na riešenie hybridných hrozieb.

Reakcia na ruské dezinformácie

Parlament požaduje opatrenia na zvyšovanie povedomia o dezinformačných kampaniach Ruska, ktoré predstavujú hlavný zdroj dezinformácií v Európe. Poslanci tiež vyzývajú na posilnenie pracovnej skupiny East StratCom, zriadenej v roku 2015, ktorá by sa mala stať plnohodnotným útvarom Európskej služby pre vonkajšiu činnosť zameraným na vysporiadanie sa s ruskou nepriateľskou propagandou.

Zodpovednosť prevádzkovateľov internetových služieb

Poslanci vyzvali na reguláciu spoločností pôsobiacich v oblasti sociálnych médií, služieb doručovania správ a webových vyhľadávačov. Spoločnosti by mali byť zodpovedné za rýchle odstraňovania systémových falošných správ. Zodpovedným orgánom by sa zároveň malo umožniť zistenie totožnosti autorov a sponzorov politického obsahu.

Ochrana volieb

Uznesenie dôrazne odsudzuje akékoľvek zasahovanie tretích strán do volieb a referend. Parlament v tejto súvislosti vyzval členské štáty na novelizáciu ich vnútroštátnych volebných predpisov tak, aby umožňovali efektívne a proaktívne pôsobenie voči hrozbám vyplývajúcim z dezinformačných kampaní, kybernetických útokov a zločinov a porušovania slobody volebného prejavu.

Viac..  Estónska premiérka podporuje vytvorenie postu komisára EÚ pre obranný priemysel

Členské štáty by podľa poslancov mali podporovať krajiny pridružené k EÚ a štáty západného Balkánu v úsilí o zaistenie dôslednej ochrany ich volebných procesov pred nepriateľskými propagandistickými aktivitami.

Parlament zároveň v utorok schválil legislatívny návrh, ktorý zavádza finančné postihy pre európske politické strany a nadácie za zámerné zneužívanie osobných údajov vo svojich kampaniach pred európskymi voľbami. Nariadenie, ktoré je reakciou na odhalenia týkajúce sa britského referenda o vystúpení krajiny z EÚ a na škandál spoločností Facebook a Cambridge Analytica, by malo pomôcť zabrániť zneužívaniu osobných údajov pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu.

Vyhlásenie spravodajkyne

„Dezinformácie sú otravou pre srdcia a mysle. Nemôžeme viac popierať fakt, že naše inštitúcie a spoločnosti sú cieľom nepriateľskej propagandy Kremľa, ktorá je súčasťou širšej stratégie. Našťastie máme viac skúseností, odhodlania a jednoty na to, aby sme proti takýmto aktivitám bojovali. Naša odpoveď je závislá na odolných spoločnostiach, transparentných médiách, podpore pluralizmu a predchádzaní cenzúre,‟ uviedla spravodajkyňa Anna Elżbieta Fotyga (ECR, PL).

Súvislosti

Schválený text hodnotí opatrenia prijaté Európskou službou pre vonkajšiu činnosť od 23. novembra 2016, keď poslanci schválili uznesenie o strategickej komunikácii EÚ zameranej na boj s propagandou.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices