brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

S odkladom brexitu môže EÚ súhlasiť aj hodinu pred vystúpením Británie, tvrdí diplomat EÚ

BRUSEL / S odkladom britského odchodu z Európskej únie môžu teoreticky ostatné členské krajiny súhlasiť hoci aj hodinu pred pôvodným termínom brexitu, teda o polnoci z 29. na 30. marca, uviedol novinárom vysoko postavený unijný diplomat, ktorý ale zároveň zdôraznil, že 27 si v tejto záležitosti praje mať istotu čo najskôr.

Britská premiérka Theresa May o možnosť odložiť brexit veľmi pravdepodobne požiada svojich partnerov z ostatných krajín únie tento týždeň. Akú podobu bude žiadosť mať závisí na politickom vývoji v britskom parlamente.

Dolná snemovňa by sa mala v utorok alebo v stredu po tretíkrát pokúsiť o schválenie rozsiahlej zmluvy o britskom odchode z Európskej únie. Ak sa May podarí dokument presadiť, zrejme svojich európskych partnerov požiada o kratší „technický“ odklad brexitu pre potrebu prijať v Británii súvisiace zákony. Najčastejšie je v tejto variante uvádzaný odklad do začiatku júna, takže Briti už by na konci mája nevolili svojich nových europoslancov. 

Ak zmluva v britskej snemovni neprejde, mala by May žiadať o ďalší odklad, čo by okrem iného zrejme znamenalo nutnosť usporiadať eurovoľby aj v Británii. Rozhodnutie o odložení brexitu, ktoré musí byť podľa článku 50 unijnej zmluvy jednomyseľné sa tak dá očakávať na samite Európskej únie, samozrejme, za predpokladu, že britská vláda o taký krok skutočne požiada.

Viac..  Kandidátnu listinu pre voľby do EP podalo 24 politických strán a jedna koalícia

Môžu o to požiadať aj neskôr

Ak Londýn z nejakého dôvodu do samitu o odklad oficiálne nepožiada, môže to podľa vysoko postaveného unijného diplomata urobiť aj neskôr. Štáty by tak podľa tohto dobre informovaného predstaviteľa Európskej únie rozhodli písomne, mimoriadny samit by sa kvôli tomu nezvolával. Politická diskusia o postoji k brexitovému dianiu tak ako tak bude tento štvrtok alebo piatok na programe pravidelnej únijnej vrcholnej schôdzky. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices