May
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union- EP.

Theresa May plánuje Brusel požiadať o odloženie brexitu

BRUSEL/LONDÝN / Britská premiérka Theresa May pravdepodobne v najbližších hodinách požiada Brusel o odklad brexitu. Chystá sa poslať formálny list, v ktorom zhrnie požiadavky o predĺženie dojednania podmienok.

Zatiaľ nie je isté, akú dlhú dobu navyše bude požadovať, ani to, ako plánuje vláda s prípadným poskytnutým časom naložiť. Európski politici chcú jasný plán. May bude s ostatnými lídrami EÚ rokovať vo štvrtok večer v rámci bruselského summitu. V tom čase bude do plánovaného brexitu ostávať už len osem dní

Vláda chcela ešte pred záverečnou schôdzou po tretíkrát predložiť Dolnej snemovni už dvakrát odmietnutú dohodu s úniou o odchode Británie. To, o koľko by sa mal brexit predĺžiť, malo závisieť od poslancov. Hrubú čiaru cez rozpočet urobil predsena snemovne John Bercow, ktorý rozhodne vylúčil ďalšie hlasovanie.

Pomerne prekvapivý Bercowov zásah zaplnil titulné strany britských denníkov, pričom sa často objavovali slová ako „sabotáž“ či „ústavná kríza“. Vláda má po jeho vyjadrení niekoľko možností, medzi nimi aj mimoriadny scenár, akým by bolo ukončenie parlamentnej schôdze a začatie novej, čo by umožnilo opätovné hlasovanie o totožnom návrhu. Nie je vylúčené, že šéfa snemovne prehlasuje poslanecká väčšina a tretie hlasovanie o dohode sa uskutoční len s niekoľkodenným oneskorením.

Viac..  Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices