Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament vyzýva Slovensko na zintenzívnenie boja proti korupcii a organizovanému zločinu

Parlament vyjadril vo štvrtok vážne obavy nad stavom boja proti korupcii a nezávislosťou súdnictva na Slovensku a na Malte. Upozornil tiež na hrozby voči novinárom v celej EÚ.

Poslanci v utorok pomerom hlasov 398 (za): 85 (proti): 69 (zdržalo sa hlasovania) prijali uznesenie, ktoré sumarizuje závery Skupiny pre monitorovanie právneho štátu (ROLMG). Monitorovacia skupina vznikla po vraždách novinárov Daphne Caruany Galizie a Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a zamerala sa najmä na situáciu na Malte a na Slovensku.

Poslanci v prijatom texte odsúdili nepretržité snahy čoraz väčšieho počtu vlád krajín Únie o oslabenie právneho štátu, deľby moci a nezávislosti súdnictva. Vraždy novinárov Daphne Caruany Galizie na Malte, Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Slovensku, ako aj Viktorie Marinovej v Bulharsku, majú podľa poslancov odstrašujúci účinok na novinárov v celej Únii. Parlament pripomína, že silná demokracia založená na princípoch právneho štátu nemôže fungovať bez silných a nezávislých médií.

Uznesenie sa zasadzuje za urýchlené a úplné vyšetrenie všetkých náznakov trestných činov, a to najmä v oblasti korupcie, finančnej kriminality, prania špinavých peňazí, daňových podvodov a únikov, o ktorých písali zavraždení novinári. Malte a Slovensku odporúča plnú spoluprácu s Europolom, ktorý by mal mať neobmedzený prístup k relevantným vyšetrovacím spisom.

Dôkladné vyšetrenie vykonaných aj pripravovaných vrážd

Poslanci ocenili dosiahnutý pokrok vo vyšetrovaní vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, zároveň však vyzvali na jeho pokračovanie, a to na vnútroštátnej aj medzinárodnej úrovni, s cieľom odhaliť všetky aspekty prípadu vrátane prípadných politických väzieb na spáchané trestné činy.

Prijatý text si všíma, že vyšetrovanie vraždy novinára a jeho snúbenice viedlo k odhaleniu údajných plánov na vraždu prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku a právnika Daniela Lipšica. V súvislosti s rozhodnutím zveriť túto časť vyšetrovania policajnej inšpekcii ministerstva vnútra poslanci zdôraznili, že ďalší vývoj budú monitorovať.

Korupcia, podvody, zneužívanie eurofondov a únos vietnamského občana

Parlament vyzval Komisiu a Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) na riadne vyšetrenie všetkých údajných trestných činov týkajúcich sa korupcie a podvodov, vrátane zneužívania poľnohospodárskych dotácií EÚ, o ktorých boli poslanci informovaní počas svojich pracovných ciest na Slovensko. Zintenzívniť boj proti korupcii a organizovanému zločinu by však malo aj samotné Slovensko.

Poslanci vyjadrili znepokojenie aj v súvislosti s obvineniami z korupcie, konfliktu záujmov a beztrestnosti slovenských mocenských kruhoch a varovali pred politizáciou a nedostatkom transparentnosti v procese výberu a menovania niektorých štátnych predstaviteľov štátu, vrátane policajného prezidenta. V súvislosti s aktuálnou voľbou sudcov Ústavného súdu poslanci vyzvali, aby proces ich výberu, ako aj vymenovaní kandidáti, napĺňali najvyššie možné štandardy transparentnosti, kontroly a zodpovednosti.

Výbor sa vyjadril aj k únosu vietnamského občana z Nemecka, v ktorom mohla zohrať istú úlohu aj vláda SR. Poslanci vyzvali v tejto súvislosti na pokračovanie spolupráce nemeckých a slovenských orgánov a komplexné vyšetrenie prípadu, vrátane údajného zapojenia bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Občianska angažovanosť, ochrana novinárov a zdržanlivosť politikov

Poslanci ocenili zapojenie sa mnohých slovenských a maltských občanov a mimovládnych organizácii do zápasu za demokraciu, právny štát a základné práva vo svojich krajinách a vyzvali slovenských a maltských predstaviteľov, aby takéto prejavy občianskej angažovanosti podporovali a neodrádzali od nich.

Schválený text tiež vyzýva slovenskú vládu, aby zaistila novinárom bezpečnosť, a vyjadruje znepokojenie nad vyhláseniami niektorých slovenských politikov, ktoré spochybňujú význam nezávislej žurnalistiky. Poslanci v tejto súvislosti kritizovali napríklad verejné vyhlásenia bývalého premiéra Roberta Fica, ktoré odzneli na tlačovej konferencii z 2. októbra 2018.

Kritika návrhu slovenského tlačového zákona

Parlament odsúdil nedostatok transparentnosti vo vlastníctve médií na Slovensku. Schválený text sa zároveň v nadväznosti na odchod viacerých novinárov z RTVS zamýšľa nad mierou nezávislosti a kvality verejnoprávnych médií v krajine.

Uznesenie si všíma aj diskusie o úpravách tlačového zákona na Slovensku. Revízia aktuálneho právneho rámca poskytuje príležitosť na posilnenie slobody médií a novinárov, tvrdia poslanci, jedným dychom však dodávajú, že súčasný legislatívny návrh predstavuje riziko obmedzenia slobody médií.

Malta

Poslanci vyzvali maltskú vládu na úplné a nezávislé vyšetrenie vraždy Daphne Caruany Galizie a na stiahnutie žalôb za urážku na cti podaných niektorými členmi vlády, ktorým čelí rodina zavraždenej novinárky.

Parlament požaduje vyšetrenie odhalení tzv. panamských dokumentov a väzieb medzi spoločnosťou 17 Black so sídlom v Dubaji a ministrom cestovného ruchu a bývalým ministrom energetiky Konradom Mizzim a vedúcim úradu premiéra Keithom Schembrim.

Uznesenie tiež vyzýva maltskú vládu, aby okamžite ukončila svoj program udeľovanie občianstva či povolenia na pobyt investorom, nakoľko takéto programy podľa poslancov ohrozujú boj proti praniu špinavých peňazí a v podstate predstavujú predaj občianstva EÚ.

Vyhlásenie spravodajkyne

„Európsky tlak a spolupráca môžu naozaj priniesť výsledky. Existujú pre to dôkazy: vďaka spolupráci s Europolom mohli Slováci zatknúť podozrivých z vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a kvôli tlaku EÚ dnes maltská vláda pomaly začína modernizovať problematické zákony,‟ uviedla predsedníčka ROLMG Sophie in ‘t Veld (ALDE, NL).

Súvislosti

Monitorovacia skupina ROLMG bola zriadená v nadväznosti na dve ad hoc delegácie, ktoré Európsky parlament vyslal po vražde novinárky a blogerky Daphne Caruany Galizie na prelome novembra a decembra 2017 na Maltu a po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v marci 2018 na Slovensko.

Monitorovacia skupina pod vedením poslankyne Sophie in ‘t Veld (ALDE, NL) opätovne navštívila obe krajiny v septembri 2018.

O dac

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Som zvedavá, kedy opozícia pochopí, že treba dávať konštruktívne návrhy a nie iba nenávistne štekať …

Consent choices