zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union.-EP

Europarlament prijal legislatívu, ktorá má zaviesť nové práva pre všetkých pracujúcich

Obmedzenie skúšobnej doby, zákaz doložiek o exkluzivite alebo právo na bezplatné školenie. To všetko sú novinky, ktoré prinesie nová európska smernica. 

Európsky parlament prijal 16. apríla novú legislatívu, ktorá má zaviesť nové práva pre všetkých pracujúcich. Na jej podobe sa poslanci už predbežne dohodli s členskými štátmi (Radou EÚ). Smernica garantuje práva najzraniteľnejším zamestnancov s neštandardnými pracovnými zmluvami a novými formami zamestnania, ktoré vznikajú v rámci takzvanej zákazkovej ekonomiky (gig economy).

Cieľom tejto legislatívy je posilniť práva zamestnancov a vniesť väčšiu transparentnosť a predvídateľnosť do pracovných podmienok. Ide napríklad o dĺžku skúšobnej lehoty, pracovnú dobu alebo bezplatné zaučenie. Nové pravidlá pracovníkom umožnia, aby mohli vykonávať prácu súbežne aj u iného zamestnávateľa. Zamestnávatelia budú povinní informovať pracovníkov o základných aspektoch zamestnania do jedného týždňa od nástupu. Nová legislatíva je jedným z krokov k vytváraniu sociálnej Európy.

Ochrana pracovníkov s flexibilnými pracovnými zmluvami

Rozvoj digitalizácie a nové obchodné modely si vyžiadali viaceré zmeny na pracovnom trhu. Kedysi neštandardné krátkodobé pracovné pozície či krátkodobé zmluvy s nezávislými pracovníkmi sa dnes stávajú čoraz častejšími.

V roku 2016 spadal každý štvrtý uzavretý pracovný záväzok do kategórie neštandardných. Pracovný trh si vyžaduje flexibilné zmluvy, no táto flexibilita musí ísť ruka v ruke s minimálnou ochranou pracujúcich.

Nové pravidlá sa budú vzťahovať na všetkých pracovníkov, ktoré pracujú aspoň 12 hodín za štyri týždne. Týkajú sa práce v domácnostiach, práce na zavolanie, práce platenej poukážkami, práce pre platformy ale aj stážistov a učňov. Legislatíva sa nebude týkať samostatne zárobkovo činných osôb.

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Ďalšie kroky

Nové pravidlá ešte musia formálne odobriť ministri členských štátov – Rada EÚ. Členské štáty budú mať následne tri roky na transpozíciu nových pravidiel do svojej legislatívy.

Čo robí EÚ pre posilnenie práv pracujúcich

EÚ sa snaží zlepšovať pracovné podmienky svojich občanov už dlhší čas. Parlament napríklad nedávno podporil nové pravidlá, ktoré majú rodičom a opatrovateľom pomôcť lepšie zladiť pracovný a rodinný život. Prijal aj reformu, ktorej cieľom je zlepšiť ochranu vyslaných pracovníkov.

Únia okrem toho nastavila pravidlá týkajúce sa pracovnej doby, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a koordinácie sociálneho zabezpečenia pri práci v inej krajine EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices