voda
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vody na Slovensku i vo svete ubúda. Ľudia sa pripravujú na pranie bielizne v riekach

BRATISLAVA / V riekach je oveľa menej vody ako kedysi. Musíme sa pripraviť na suché leto a v niektorých regiónoch sa už teraz ľudia obávajú toho, čo ich čaká. Kým jedni budú šetriť vodou v studniach na polievanie záhrady, ďalší sa pripravujú na pranie bielizne v rieke. Nie je to iba problém Slovenska. Na klimatické hrozby vo svete sa rozhodla upozorniť 16-ročná dievčina zo Švédka. Pridalo sa k nej už milión študentov.

Pán Pavol má v studni o takmer dva kubíky menej vody ako zvyčajne. Pri suchom lete musí pri polievaní záhrady vodou šetriť. A leta sa obávajú aj na Domaši.

„Podľa nášho názoru je situácia na Domaši najhoršia v jej doterajšej histórii pred začiatkom letnej turistickej sezóny,“ povedal starosta obce Kvakovce Radoval Karpáľ. Zrážky chýbali, a tak voda, ktorá bola v nádrži nahromadená, podľa vodohospodárov pomohla inde. „Dobrým príkladom je Veľká Domaša, ktorá dotuje celé povodie rieky Ondava:“ komentuje hovorca SVP Marián Bocák.

Takmer na celom území Slovenska zaznamenali vodohospodári zníženie hladiny riek a vodných stavieb. Je to dôsledok niekoľkomesačného deficitu zrážok v celej Európe. Nedostatok vlahy v pôde pretrváva z minulého roka. „V zime by sa patrilo, aby veľa snehu napadlo, rýchlo sa to všetko začalo topiť a odchádza voda bez úžitku na východnom Slovensku pretrváva nedostatok vlahy pre tento rok veľkou nádejou zostáva Medardova kvapka,“ povedal meteorológ Peter Jurčovič.

Viac..  EK: dialógy o prechode na čistú energiu s priemyselnými a sociálnymi partnermi EÚ

„Na VS Starina sme zaznamenali najnižšiu hladinu za jej 30-ročnú históriu,“ hovorí Bocák. Vplyv na dodávku vody to síce nemalo, no ľudia na krajom východe vedia, čo je to sucho. V obciach sninského okresu je na verejný vodovod napojená iba tretina obcí. Klimatické zmeny sú pre svet stále väčšou hrozbou. Zareagovala na ne aj iba 16-ročná švédska školáčka. Spustila celosvetovú študentskú kampaň. K hnutiu pridalo viac ako milión študentov.

„Príliš dlho politikom a mocným tohto sveta prechádzalo, že nerobili vôbec nič preto, aby bojovali s klimatickými zmenami a ekologickou krízou. My však dohliadneme na to, aby im to už viac len tak ľahko neprepieklo,“ povedala Greta Thunbergová, švédska ekologická aktivistka. Klimatické zmeny sa u nás podpisujú napríklad aj pod úhyny rýb.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices