Jadran je jednou z najvyhľadávanejších námorných destinácií

Naši i zahraniční turisti začínajú aj v súvislosti so sviatočnými voľnými dňami už od začiatku mája plniť apartmány, kempy a hotelové kapacity v Chorvátsku. Pre mnohých je magnetom príjemná klíma, svieža príroda, nepreplnené diaľnice a atrakcie mimo hlavnej turistickej sezóny. Bonusom je bohatý výber a priaznivejšie ceny ubytovania a služieb.

Aktívna turistická sezóna sa začína na jar a končí na jeseň, no aj zvyšok roka ponúka mnoho lákadiel v podobe outdoorových aktivít, kultúrnych podujatí, hudobných, filmových či gurmánskych festivalov na najrozličnejšej úrovni.  V minulom roku prišlo do krajiny o takmer 7 percent turistov viac a chorvátske ministerstvo turizmu konštatuje, že krajina má o 10 percent hotelov menej ako potrebuje. Odvetvie preto masívne investuje do hotelovej infraštruktúry.

Tradične vedie ubytovanie v apartmánoch

Väčšina slovenských turistov si vyberá pobyt v apartmánoch (59 percent), 21 percent volí hotely, 6 percent kempy a 3 percentá pobyt na lodi. Dubravko Miholić, riaditeľ slovenskej pobočky Chorvátskeho turistického združenia deklaruje, že záujem Slovákov o hotely je vyšší ako u Čechov. Naši si radi vyberajú nové a zrekonštruované 4-hviezdičkové i 5-hviezdičkové hotely, hoci ešte donedávna boli na Slovensku väčšinou vyhľadávané a predávané trojkové kategórie.

Hotelové kapacity nestačia, do infraštruktúry odvetvie investuje milióny eur. Photo: unsplash

Hotelová infraštruktúra nestačí

Krajina má o 10 percent menej hotelov ako potrebuje, konštatuje chorvátsky minister turizmu Gari Cappelli. V najbližšom období plánujú do rozšírenia kapacít investovať milióny eur. Nové alebo zrekonštruované hotely nájdu turisti napríklad v Poreči, na Rabe, ale aj v Crikvenici. Najväčšia chorvátska turistická spoločnosť Valamar Riviera preinvestuje v tomto roku  do svojich destinácií 793 miliónov chorvátskych kún. Najmasívnejšia investícia bude na Istrii, kde sa buduje prvý veľký 5-hviezdičkový kemp, veľké sumy sa týkajú siete Valamar v Poreči, spoločnosti Imperial na Rabe no i ďalších veľkých hotelových hráčov.

Aktívna dovolenka je trendom

Jadran je v porovnaní s celoeurópskou či svetovou realitou stále ešte pomerne nedotknutá časť európskeho Stredomoria, ktorá si i napriek pomerne dlhej histórii v cestovnom ruchu uchováva autentickosť, atmosféru a tradície. Príroda a prírodné krásy idú ruka v ruke  s poznávaním, pestrou ponukou aktivít a kultúrnych akcií.

V minulom roku prišlo obdivovať krásy Chorvátska 14 129 slovenských jachtárov. Photo: unsplash

Vyhľadávaná námorná destinácia

Chorvátske pobrežie Jadranu je posiate viac než 112 prístavmi pre námorný cestovný ruch, medzi nimi so státím na vode i na pevnine, nechýbajú kotvištia aj malé prístavy nezaradené do námorného turizmu. Ich počet sa zvýšil najmä počas posledných desiatich rokov, takže dnes možno aj v hlavnej sezóne nájsť  miesto v prístave alebo si prenajať loď. Dobrou správou je v tomto roku zníženie pobytovej taxy pre účastníkov plavieb až o 60 % a nová možnosť jednorazovej platby na obdobie troch dní. „Námorníkov“ poteší rozsiahla rekonštrukcia ACI maríny Rovinj, ktorá má byť čerstvo dokončená ešte pred začiatkom tohtoročnej letnej sezóny.

Poznávanie z paluby lode láka

Vôňa mora, vietor vo vlasoch, pohľad z paluby lode na východy či západy slnka a na jedinečnú panorámu malebného pobrežia láka milovníkov mora a lodí z celého sveta. Záujmu sa tešia najmä Splitsko-dalmatínska, Zadarská a a Šibenicko-kninská župa. Takmer pol milióna turistov v sezóne nedá dopustiť na takúto dovolenku. V minulom roku prišlo obdivovať krásy Chorvátska 14 129 slovenských jachtárov. Ani tohto roku ich nebude menej. Takže – zostáva len vytiahnuť plachty a ostatné nechať na vietor!

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.

Odporúčame pozrieť

EÚ poskytne 50 miliónov na opravu ukrajinských prístavov

Európska komisia (EK) poskytne 50 miliónov eur na opravu a modernizáciu infraštruktúry v ukrajinských prístavoch, …

Consent choices