Danko
Predseda NRSR Andrej Danko. PHOTO: © European Union- EP.

Slovenskí politici si pripomínajú víťazstvo nad fašizmom. Medzi prvými Andrej Danko

BRATISLAVA / Víťazstvo nad fašizmom si pripomína celé Slovensko. Spomienku na 8. máj si prišli uctiť aj slovenskí politici, medzi prvými predseda NR SR Andrej Danko v spoločnosti ruského veľvyslanca.Predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini si uctili padlých vo vojne, avšak každý v inom čase.

Danko, ministri za jeho stranu, predstavitelia Slovenskej národnej strany aj ruského veľvyslanca, si Deň víťazstva nad fašizmom v bratislavskom Líščom údolí pripomenuli už o 8:00. Ako Danko povedal, dôvodom skoršej účasti na spomienkovom podujatí je jeho následný odlet do Moskvy. Na pietnom akte kladenia vencov pri príležitosti 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny sa o 9:00 na Slavíne v Bratislave zúčastnil predseda vlády Peter Pellegrini.

Podľa Danka je dnes jeden z tých najvýznamnejších dní, keď si každý slušný človek musí pripomínať udalosť toho, že sme sa zbavili fašizmu a Slovensko bolo oslobodené. „Dnes je najvyšší časť rozlišovať, čo je vlastenectvo a čo je nacionalizmus,“ konštatoval predseda národnej rady.

Pellegrini podotkol, že povinnosťou vlády bolo prísť sa pokloniť na hroby tých, ktorí našu slobodu vybojovali. „Chcem vyzvať všetkých slušných ľudí, aby dnes nielen oslavovali a pripomínali si naše víťazstvo, ale aby sa každý zamyslel a vo svojom srdci si povedal, či je ochotný aj dnes urobiť všetko pre to, aby sa takýto ľudia, ktorí vtedy priviedli svet k takýmto hrôzam, nikdy nedostali k moci a nikdy nerozhodovali o tom, ako bude vyzerať Slovensko a ako bude vyzerať Európa,“ prízvukoval premiér.

Prezident Andrej Kiska aj predseda vlády Peter Pellegrini sa ešte dnes vo Zvolene zúčastnia na ceremoniáli kladenia vencov na cintoríne padlých vojakov sovietskej Červenej armády.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Policajti z Krajského a Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prešove a v Humennom sa zúčastnili pietneho aktu kladenia vencov k Pamätníku osloboditeľov a Pamätníku obetiam gestapa v centre mesta Prešov pri príležitosti 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom.

Európa si dnes pripomína 74. výročie ukončenia druhej svetovej vojny. V hlavnom veliteľstve sovietskych vojsk v nemeckom Karlshorste, predmestí Berlína, podpísali 8. mája 1945 dokument o bezpodmienečnej kapitulácii hitlerovského Nemecka. Druhá svetová vojna sa tak v Európe oficiálne skončila. Keďže v čase, keď dokument vstúpil do platnosti bol v Moskve pre časový posun už nasledujúci deň, v Rusku a niektorých postsovietskych štátoch si koniec bojov na európskom kontinente pripomínajú 9. mája. Bezpodmienečnú kapituláciu pritom nemecká branná moc podpísala už 7. mája 1945 vo Francúzskom Remeši. Sovietsky zväz však následne tvrdil, že jeho zástupca na akte nemal potrebné právomoci, preto trval na opakovaní celej veci.

Slovenská republika, vyhlásená 14. marca 1939, na čele ktorej stál prezident Jozef Tiso, stála na začiatku 2. svetovej vojny na strane hitlerovského Nemecka. Zaradenie Slovenska k víťazným krajinám 2. svetovej vojny ovplyvnilo predovšetkým Slovenské národné povstanie (SNP), ktoré vypuklo 29. augusta 1944, a tiež činnosť československej exilovej vlády v Londýne. Po vojne sa Slovensko stalo súčasťou obnoveného československého štátu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices