pivo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia uložila pivovarníckej firme AB InBev pokutu vyše 200 mil. eur

BRUSEL – Európska komisia (EK) uložila belgicko-brazílskej pivovarníckej spoločnosti AB InBev pokutu v sume 200,409 mil. eur pre porušenie protimonopolných pravidiel Európskej únie. EK totiž dospela k záveru, že firma AB InBev, ktorá je najväčším výrobcom piva na svete, zneužila svoje dominantné postavenie na trhu v Belgicku.

„Spotrebitelia v Belgicku platili za svoje obľúbené pivo viac v dôsledku úmyselnej stratégie firmy AB InBev s cieľom obmedziť cezhraničný predaj medzi Holandskom a Belgickom,“ uviedla v pondelok eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Prešetrovanie firmy AB InBev Európska komisia začala v júni 2016 a dospela k záveru, že výrobca piva zneužíval svoje dominantné postavenie v Belgicku od februára 2009 do októbra 2016. Najpopulárnejšou značkou AB InBev v Belgicku je pivo Jupiter a patrí jej zhruba 40 percent trhu krajiny. V Holandsku však firma túto značku predáva maloobchodníkom a veľkoobchodníkom za nižšie ceny ako v Belgicku v dôsledku väčšej konkurencie. Preto firma podľa zistení EK obmedzovala možnosti supermarketov a veľkoobchodníkov nakupovať Jupiter v Holandsku a dovážať ho do Belgicka. Celkovým cieľom tejto stratégie bolo udržiavanie vyšších cien v Belgicku, konštatovala EK.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices