Supermarket

Ministerstvo pôdohospodárstva sa pochválilo úspechmi pri odstraňovaní dvojakej kvality potravín

BRATISLAVA / Po migrantoch, kvalite či dostatku vody, sa ako dobrá predvolebná kampaň ukazuje aj odstránenie dvojakej kvality potravín. Počas úvodných 3 dní tohto týždňa sa uskutočnili 3 stretnutia politických strán a novinárov na túto tému. Svojimi úspechmi pri odstraňovaní rozdielnej kvality potravín na Slovensku oproti napríklad Nemecku sa v stredu pochválil rezort pôdohospodárstva a teda národniari, ktorí mú šéfujú.

„Považujem za mimoriadny úspech, že v takej malej krajine ako je Slovenská republika, sa počas nášho predsedníctva podarilo nielen túto tému otvoriť, ale podarilo sa to dotiahnuť až do modernizačnej smernice, ktorá bola prijatá v roku 2019 Európskym parlamentom. Dvojakej kvalite prijatím tejto smernice, odzvonilo,“ povedala v stredu ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Na základe smernice EÚ, ktorá platí približne od polovice apríla, ktorá dvojakú kvalitu potravín považuje za nekalú obchodnú praktiku, pripravuje ministerstvo pôdohospodárstva už tretie testovanie výrobkov. A to nielen potravinárskych ale aj nepotravinárskych, napríklad krmív, stavebných materiálov či pracích práškov.

„Pokuty je možné vyhnať až do výšky štyroch percent z obratu. To znamená, že môže sa pokuta vyšplhať až do niekoľkých miliónov eur,“ dodáva Matečná. Kvalita potravín, sa pred blížiacimi eurovoľbami stala pre politické strany najväčším ťahákom, na ktorom by chceli získať čo najviac voličov. Svedčí o tom aj tento týždeň. Najprv mala tlačovku strana Smer, po nej národniari a po nich SaS.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

„Európsky dvor a jeho audítori vo svojej správe začiatkom roka skonštatovali, že systém bezpečnosti potravín je preťažený. A napriek tomu, že je tento systém dlhodobo budovaný v záujme ochrany spotrebiteľa pred týmito chemickými nebezpečenstvami, v súčasnosti kapacitne nestačí na prehodnotenie všetkých pridaných látok v potravinách, v pravidelných cykloch,“ uviedla tímliderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices