ropovod
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Po takmer mesiaci na Slovensko dorazila opäť čistá ropa

BRATISLAVA / Do Slovnaftu dorazila po skoro mesiaci opäť čistá ropa z Ruska. Stalo sa to potom, čo pustil kohútiky ropovodu Družba slovenský prepravca Transpetrol. Ten konal na základe ubezpečenia ukrajinskej strany, že potrubím nepotečie surovina, ktorá by mohla poškodiť naše, alebo české rafinérky. Malá ropná kríza sa tak po mesiaci končí. A to je dobre, pretože sa nám už začali míňať zásoby ropy.

Po skoro mesiaci odstávky do Slovnaftu opäť prúdi čistá ropa.„Potvrdzujem, že ropa dorazila do Slovnaftu vo štvrtok napoludnie, v požadovanej kvalite a v požadovanom objeme,“ informoval hovorca spoločnosti Anton Molnár.

Pre Slovensko je to dobrá správa, pretože už mesiac zásobuje svoje aj ďalšie čerpacie stanice zo zásob. Ešte v utorok Bielorusi informovali, že môže trvať aj dva mesiace, kým sa obnovia dodávky čistej ropy. To by už ale mohol byť problém. Ropy má Slovensko v zásobe len na tri mesiace, potom by prišlo ku krízovému stavu, ktorý ale zatiaľ ešte nenastal.

„Slovensko má v zálohe ropovod Adria, ktorý ide z chorvátskeho prístavu cez územie Maďarska priamo k nám,“ vysvetlil Molnár. Celá kríza sa začala 26. apríla, keď zrazu rafinérie v Európe dostali stručný mail v ruštine od Bielorusov, že v potrubiach netečie to, čo má. Následne potom Ukrajinci konali. „Zastavili sme tranzit ropy, pretože nás o to požiadali európski zákazníci. Slováci nie sú schopní spracovať ropu takejto kvality. Poškodilo by to vybavenie ich rafinérií,“ povedala hovorkyňa Ukrtransnafty Iryna Golod.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

V rope odhalili vysoký obsah organického chlóru, ktorý sa používa na zvýšenie produkcie. Pred odoslaním suroviny do potrubného systému sa však musí odstrániť. Nekvalitná ropa poškodila najmä imidž Ruska ako spoľahlivého partnera. Najväčší problém momentálne je, kto a za koľko kúpi nekvalitnú surovinu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices