zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 19. týždňa 2019

DOHODA O OBCHODNÝCH VZŤAHOCH USA A ČÍNY NABRALA INÝ SMER. USA ZVÝŠILI CLÁ NA ČÍNSKY DOVOZ

EUROZÓNA: Dôvera investorov v eurozóne v máji stúpla z aprílovej zápornej hodnoty -0,3 body na 5,3 bodu, čo je maximum od záveru roka 2018. Trhový konsenzus počítal s rastom dôvery, no iba na úroveň 1,2 bodu. Aj marcové tržby maloobchodníkov trhy prekvapili pozitívne. Vzrástli totižto o 1,9 %, čo je o 0,1 p. bodu viac ako trhy očakávali. No v porovnaní s februárovými tržbami [rástli o 3 %] došlo k poklesu dynamiky rastu. V medzimesačnom porovnaní, t. j. oproti februáru, maloobchodné tržby stagnovali. Okrem toho bola zverejnená aj finalizácia indexov PMI [indexy nákupných manažérov]. Vo Francúzsku a Nemecku dopadli tieto indexy vo finále mierne lepšie ako sa prvotne odhadovalo [o 0,1 bodu]. V eurozóne si index PMI v službách prilepšil o 0,3 body a kompozitný index PMI o 0,2 body v porovnaní s prvými odhadmi.

NEMECKO: V piatok boli zverejnené marcové čísla z nemeckého zahraničného obchodu. Export z Nemecka nečakane výraznejšie vzrástol [o 1,5 %], pričom trhy odhadovali pokles o -0,4 %. Dovoz do tejto krajiny sa zvýšil v marci o 0,4 %, čo bolo blízko trhovému odhadu rastu [0,5 %].

USA: Aprílová US inflácia rástla medziročne o niečo pomalšie [o 2 %] ako odhadoval trhový konsenzus [o 2,1 %], a zároveň o niečo rýchlejšie ako v marci [1,9 %]. Medzimesačne, teda v porovnaní s aprílom, išli spotrebiteľské ceny nahor o 0,3 %. Čo sa týka jadrovej inflácie, tam investori odhadli reálny rast cien [o 2,1 % r/r]. Okrem toho bol zverejnený aj reálny rast priemernej hodinovej mzdy, ktorá v apríli vzrástla o 0,9 %.

„Donedávna sa ešte obchodné rokovania Washingtonu a Pekingu vyvíjali priaznivo. No téma obchodnej vojny USA a Číny naberá na obrátkach a vytvára tlak na investorov. USA totižto minulý týždeň v piatok oficiálne zvýšili clá z 10 % na 25 % na čínske dovážané výrobky v hodnote 200 mld. USD. Čínsky vicepremiér Liou Che aj napriek tomu prišiel v piatok do USA za účelom rokovať o vzájomnom zahraničnom obchode [už 11. kolo rokovaní] s cieľom dosiahnuť dohodu. Stále totižto hrozí aj preclenie dovozu ostatných tovarov z Číny [sadzbou 25 %], v objeme 325 mld. USD, čo by sa výrazne podpísalo na čínskej ekonomike. Viac informácii o týchto clách by mal dať šéf Bieleho domu tento týždeň. Trump však vyhlásil, že v rozhovoroch s Čínou sa nie je kam ponáhľať, keďže z ciel budú USA profitovať ďaleko viac ako z akejkoľvek zmluvy, čím chcel naznačiť Pekingu, že, ak nevyhovie jeho požiadavkám, má jednoduchšie riešenie,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Pozitívny vývoj doterajších rokovaní vraj narušila Čína, keď porušila svoje prísľuby, čo viedlo k podstatným zmenám dohody, a to sa USA nepáči. Ako o hlavnej príčine nezhody medzi týmito krajinami sa hovorí o tom, že Čína sa snaží, aby dohodnuté zmeny mohla vyriešiť prostredníctvom administratívnych a regulačných opatrení, a nie zmenami v zákone, ako bolo pôvodne dohodnuté. No zákony v Číne zabezpečujú aspoň akú – takú istotu dodržiavania. Trump zároveň podozrieva Peking, že schválne predlžuje rokovania, lebo dúfa, že v budúcom roku sa v prezidentských voľbách dostanú k moci demokrati a nie on.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices