brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

F. Ružička: Je možné, že budeme svedkami neriadeného brexitu

Štátny tajomník rezortu zahraničných vecí a európskych záležitostí František Ružička viedol zasadnutie Medzirezortnej koordinačnej skupiny pre brexit na úrovni štátnych tajomníkov (MKS). Predstavitelia jednotlivých rezortov, zástupcovia sociálnych partnerov, odborných a profesijných organizácií diskutovali o zložitej vnútropolitickej situácii v Spojenom kráľovstve v nadväznosti na ohlásenú rezignáciu premiérky T. Mayovej a porážku vládnej Konzervatívnej strany v eurovoľbách.

Z pohľadu SR je dôležité byť pripravený na každú eventualitu, vrátane „tvrdého brexitu“ bez dohody a to bez ohľadu na posunutý dátum dňa brexitu na 31. október 2019. „Aj keď došlo k posunu termínu odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ a brexit akoby aktuálne hybernoval, tak 31. októbra 2019 je možné, že budeme svedkami neriadeného brexitu. Všetko je ešte stále v rukách britskej vlády a parlamentu, aký smer si zvolia v najbližších mesiacoch. Veľa bude záležať od toho, kto preberie funkciu predsedu vlády po odchode Theresy Mayovej 7. júna 2019,“ uviedol štátny tajomník F. Ružička pre novinárov na tlačovom brífingu po zasadnutí MKS.

Hlavnou náplňou diskusie tak bolo vzájomná výmena informácií od príslušných rezortov, ktoré majú v kompetencií prijímanie a implementáciu legislatívnych a nelegislatívne opatrení  na národnej a európskej úrovni. V diskusii so zástupcami zamestnávateľov, odborových zväzov a  odvetvových organizácií sa skonštatovalo, že všetky opatrenia či už z úrovne EÚ alebo z príslušného vládneho uznesenia k tvrdému brexitu sú už alebo zrealizované alebo sa postupne napĺňajú. Mimovládni partneri potvrdili dobrú spoluprácu s rezortami a hlavnou výzvou ostáva doručenie všetkých potrebných informácií o brexite tým občanom a podnikateľom, ktorí budú novou situáciou zasiahnutí. Z tohto dôvodu pripravil rezort zahraničia aj informačnú brožúru o všetkých aspektoch brexitu, ktorú bude distribuovať zástupcom zamestnávateľov  a zamestnancov, profesijným združeniam a odvetvovým organizáciám. „SR a EÚ je pripravená na všetky scenáre, aj keď negatívne dopady neriadeného brexitu nie je možné plne eliminovať. Vzájomné vzťahy budú iné, keďže nič nedokáže plne nahradiť výhody členstva v EÚ,“ zdôraznil štátny tajomník F. Ružička.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Ďalšie rokovanie MKS sa predpokladá na september 2019, potom čo na Downing Street 10 už bude úradovať nový premiér či premiérka aj s novým plánom brexitu pre Spojené kráľovstvo.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices