Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union-EP.

Ivan Štefanec: Vyrovnaný rozpočet ohrozuje vláda svojim rozhadzovaním

Podľa europoslanca a vedúceho slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivana Štefanca (KDH) je dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu na Slovensku ohrozené nie spomaľovaním ekonomického rastu, ale najmä zbytočnými a nesystémovými výdavkami vlády so Smerom na čele. Smer mal dosť času na to, aby Slovensko pripravil na možnú ekonomickú recesiu, namiesto toho brzdí rozvoj malého a stredného podnikania a umožňuje rozkrádanie peňazí určených na vedu a výskum.

„Vyrovnaný rozpočet si Peter Kažimír určil ako vlajkovú loď svojho ministrovania. Keď prešiel na čelo Národnej banky Slovenska, zrazu si už taký istý nie je a žiada opatrenia na strane vládnych príjmov a výdavkov. Vláda by mohla začať tým, že zruší nezmyselné a neadresné výdavky, akými sú takzvané obedy a vlaky zadarmo, či vládna rezerva.

Obedy, ktoré v skutočnosti stoja daňových poplatníkov 80 – 120 miliónov eur ročne, nechcú ani samotní rodičia, ktorý by namiesto nich uprednostnili zvýšenie daňového bonusu a mohli sami rozhodnúť, čo svojmu dieťaťu kúpia. Tie rodiny, ktoré sú v skutočnej núdzi dostávajú príspevky na obed aj bez tohto nezmyselného opatrenia.

Vlaky zadarmo, na ktoré sa skladajú aj obyvatelia tých regiónov, kde vlaková doprava neexistuje, zas stoja ročne 13 miliónov eur. Výsledkom nie je nič iné ako znížená kultúra cestovania a výpadky v investíciách do železničnej infraštruktúry, ktoré sa prejavujú neustálym meškaním a poruchami.

Najväčšou úsporou by však bolo zrušenie nezmyselných miliónových vládnych rezerv. Nikto nevie na čo sú určené, no zrejme na demagogické predvolebné sociálne balíčky.

Peter Kažimír, ešte ako člen vlády, každé z týchto opatrení schvaľoval. Je teda podivuhodné, že sa ozýva až teraz a varuje pred spomalením ekonomiky. Slovensko by na prípadnú recesiu bolo pripravené oveľa lepšie, keby vláda systémovo podporovala domácich malých a stredných podnikateľov, alebo im nekládla v ich snažení prekážky. Rovnako aj investície do vedy a výskumu, ktoré vytvárajú trvalé hodnoty, by nemali končiť vo vreckách špekulantov, ale na školách a vedeckých pracoviskách.“

Viac..  Štátna pomoc firmám v EÚ v roku 2022 dosiahla 228 miliárd eur

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices