Summit G20
PHOTO: © European Union.

Hlavy štátov sa stretli v Japonsku. Samit G20 je v plnom prúde

OSAKA / Japonská Osaka hostí stretnutie najsilnejších ekonomík sveta. Dvojdňový samit G20 je už niekoľko hodín v plnom prúde. Hneď v úvode sa slova ujal premiér hostiteľskej krajiny, ktorý vyjadril obavy zo silnejúcich obchodných a politických sporov vo svete. Svetových lídrov vyzval k spolupráci a hľadaniu riešení. Tie by mali byť zhrnuté do záverečného dokumentu. Podľa analytikov bude práve záverečná správa najtvrdším orieškom, krajiny sa totiž často nezhodujú v množstve otázok.

Medzinárodný obchod, ekológia aj svetové konflikty – to sú kľúčové témy samitu G20. Ešte pred jeho začatím sa lídri krajín stretli v rámci bilaterálnych a trilaterálnych schôdzok. Nemecká kancelárka Angela Merkel hovorila s americkým prezidentom Donaldom Trumpom najprv o vzájomných veľmi dobrých a neustále rastúcich obchodných vzťahoch, následne aj o Iráne a jeho jadrovom a balistickom programe. Trump sa stretol aj s premiérmi Indie a Japonska. Tokio a Washington sa snažia vyrokovať dohodu o obchodnom schodku. Na margo vzťahov s Indiou poznamenal, že vzájomné vzťahy nikdy neboli lepšie, hoci si krajiny vzájomne uvalili clá na svoje výrobky. Napätie vo svete ale stále rastie. „Voľný trh a otvorená ekonomika sú kľúčové pre zaistenie mieru a prosperity. Reštriktívne a odvetné opatrenia v obchodných vzťahoch žiadnej krajine neprospejú,“ uviedol Šinzó Abe, japonský premiér.

Ostrosledované boli dialógy ruského prezidenta Vladimíra Putina a jeho amerického náprotivku. Hlavy štátov sa za približne jeden a pol hodiny dohodli, že budú pokračovať v rozhovoroch o kontrole zbrojenia. Oba štáty odstupujú od dohody týkajúcej sa likvidácie rakiet stredného a krátkeho doletu. Jedným z dôvodov z americkej strany je to, že sa nevzťahuje aj na Čínu. Prezidenti ale nevynechali ani aktuálnu situáciu a v Sýrii, Iráne, na Ukrajine, či vo Venezuele. Celkovo zhodnotili schôdzku ako veľmi prínosnú. „Myslím si, že výsledky tejto schôdzky budú pozitívne a skvelé veci. Preto, Vladimír, ďakujem veľmi pekne,“ povedal Donald Trump, prezident USA. „S pánom prezidentom musím súhlasiť, máme o čom hovoriť,“ potvrdil aj Vladimir Putin, ruský prezident.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Najočakávanejšou schôdzkou samitu bude stretnutie Trumpa a čínskeho prezidenta Si Ťin Pchina, ktorá sa má odohrať až zajtra. Štátnici a predstavitelia dvoch najsinejších ekonomík sveta sa počas nej pokúsia nájsť riešenie súčasných obchodných sporov. „Dúfame, že americká a čínska strana sa stretnú na polceste a budú pracovať na to, aby stretnutie malo pozitívne výsledky,“ dodal Keng Šuang, hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices