LUX Film
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Filmová Cena LUX 2019: Nominácie desiatich filmov sú už známe

Pestré snímky z rôznych kútov Európy. Objavte desať filmov, ktoré sa budú tento rok uchádzať o Filmovú cenu LUX od Európskeho parlamentu.

Na 54. Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch bola 30. júna slávnostne vyhlásená desiatka filmov, ktoré budú tento rok súťažiť o cenu LUX. Vybrané filmy sú zo všetkých kútov Európy a pestré sú aj žánrovo – je medzi nimi politický thriller, dva dokumentárne filmy a štyri z nich sú od žien režisérok.

Európsky parlament podporuje pôvodnú európsku filmovú tvorbu, pretože v nej vidí spôsob, ako povzbudiť debatu o spoločných hodnotách a aktuálnych spoločenských otázkach. Z vyhlásených filmov budú na konci júla vybrané tri, ktoré postúpia do finále. Tie budú otitulkované do všetkých 24 oficiálnych jazykov EÚ vrátane slovenčiny a na jeseň sa budú premietať po celej Európe.

Výber ceny LUX 2019

Desať filmov vybrala odborná porota. Do výboru sa tento rok dostali až štyri režisérky – Teona Strugar Mitevska, Tamara Kotevska, Nora Fingscheidt a Natasha Merkulova a dva dokumentárne filmy – Odložený prípad Hammarskjöld a Honeyland. Výrazné je aj zastúpenie malých štátov a európske koprodukcie, ktoré predstavujú až polovicu výberu.

Tieto filmy spája to, že sa venujú téme moci a jej zneužívaniu. Zaoberajú sa osudami ľudí, ktorí sa kvôli tomu ocitli na okraji, ale snažia sa oslobodiť a obhajovať svoju dôstojnosť a hodnoty.

Do oficiálneho výberu sa dostali nasledovné filmy:

Clergy (Kňaz) – Wojciech Smarzowski (Poľsko)

Cold Case Hammarskjold (Odložený prípad Hammarskjöld) – Mads Brügger (Dánsko/Nórsko/Švédsko/Belgicko/Spojené kráľovstvo/Nemecko)

God Exists, Her Name Is Petrunya (Boh existuje, jej meno je Petrunya) – Teona Strugar Mitevska (Severné Macedónsko/Belgicko/Slovinsko/Chorvátsko/Francúzsko)

Her Job (Jej práca) – Nikos Labôt (Grécko/ Francúzsko/Srbsko)

Honeyland – Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov (Severné Macedónsko)

Invisibles (Neviditeľní) – Louis-Julien Petit (Francúzsko)

Ray & Liz (Ray a Liz) – Richard Billingham (Spojené kráľovstvo)

System crasher (Narušiteľ systému) – Nora Fingscheidt (Nemecko)

The Man Who Surprised Everyone (Muž, ktorý všetkých prekvapil) – Natasha Merkulova, Aleksey Chupov (Ruská federácia/Estónsko/Francúzsko)

Viac..  Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

The Realm (Kráľovstvo )– Rodrigo Sorogoyen (Španielsko/Francúzsko)

Oficiálny výber oznámili poslankyne Martina Dlabajová a Helga Trüpel.

Čo bude nasledovať po karlovarskom festivale?

Na konci júla sa dozvieme, ktoré tri filmy postúpia do finále. Bude to vyhlásené v Ríme na tlačovej konferencii Giornate degli Autori v utorok 23.7. Tieto tri filmu budú na náklady Európskeho parlamentu otitulkované do všetkých oficiálnych jazykov EÚ, aby mohli byť na jeseň premietané po celej Európe v rámci Filmových dní LUX 2019. Nakoniec to budú poslanci EP, kto rozhodne o tohtoročnom laureátovi ceny. Jeho meno sa dozvieme 27. novembra počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Cena publika za rok 2018

Ako už bolo spomenuté, o víťazovi rozhodujú poslanci. Svoje slovo však majú aj diváci, pretože počas Filmových dní LUX môžu hlasovať o svojom favoritovi, čím sa zapoja do losovania. Ak sa na nich usmeje šťastie, divácku cenu budú môcť osobne vyhlásiť práve v Karlových Varoch. Tento rok ju odovzdala maďarská nezávislá novinárka Barbara Majsa, ktorá je aj šéfredaktorkou Cinema Scandinavia, do rúk režiséra Benedikta Erlingssona za jeho film Žena vo vojne.

Prečo Európsky parlament organizuje filmovú cenu?

Európsky parlament cenou LUX podporuje pôvodnú európsku filmovú tvorbu konkrétne tým, že pomáha distribúcii filmov, ktorá je inak achillovou pätou európskej kinematografie. Okrem toho sa otitulkované filmy dostanú k divákom po celej Európe. Podľa poslancov majú filmy totiž potenciál vyvolať debatu o európskych hodnotách a rozvíjajú kultúrnu rozmanitosť.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices