obezita
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Na Slovensku pribúda obéznych detí, ktoré sa o šport nezaujímajú. Za 7 horami sa to rozhodli zmeniť

LIPTOVSKÝ JÁN / Slovensko je na chvoste Európy v triedení odpadu, pribúda nám obéznych detí a v hokeji to už tiež nie je to, čo bývalo. Známe osobnosti, športovci a odborníci na životné prostredie sa preto rozhodli tento vývoj zvrátiť. V Liptovskom Jáne pripravili pre rodiny s deťmi zaujímavý program.

Niekedy to vyzerá, akoby sme zaspali dobu. V Liptovskom Jáne preto zazvonil budíček, ktorý vytiahol rodiny s deťmi do prírody. Veď práve pohyb je to hlavné, v čom zaostávame za najlepšími aj pri hokeji. „To znamená, že my musíme zareagovať, čo je trend a využiť rôzne športové programy, aby sme deti do toho zapojili,“ uviedol Martin Cibák, bývalý hokejista a víťaz Stanley cupu.

Zdá sa, že naši hokejisti by niekedy potrebovali prvú pomoc. Aj tu platí, že čím skôr sa s ňou začne, tým je výsledok lepší. „Tie deti to dokážu vnímať už na prvom stupni základných škôl,“ povedal Štefan Bebjak, záchranár a inštruktor Falck. Aj deti totiž môžu zachrániť svojim blízkym život.

Zdravo sa ale dá žiť len v zdravom prostredí a nemyslíme tým len ľudí okolo nás. Ideálne bez odpadu. „My sa v škole učievame triediť odpad alebo s maminou,“ potvrdila návštevníčka festivalu Simonka. „Určite by nám poďakovala celá príroda, aby sme ten odpad netvorili,“ doplnil Jozef Verbovský, Kosit.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Na festivale Za 7 horami sú niektoré veci postavené na hlavu. Veď kto to kedy videl, aby ochrancovia prírody zapálili les. „Pretože sú štyri veci, ktoré ovplyvnia to, čo nám lezie z komína. Do čoho to dávate, čo tam dávate, kto to tam dáva a ako sa o to stará, takže preto,“objasnil Jiří Horák, VŠB-TU Oostrava.

Aj v rozprávkovej doline sa potvrdilo, že najlepšie vzdelávanie je to, o ktorom deti ani len netušia. A možno zahoria láskou k prírode.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Vstup do EÚ priniesol Slovensku výrazné zlepšenie v mnohých oblastiach, bez neho by sa mohlo …

Consent choices