Matecna
Gabriela Matečná, PHOTO: © European Union- EP.

Matečná skritizovala Čaputovú za jej vyjadrenia o Číne, hovorí o ohrození exportu

BRATISLAVA / Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná skritizovala prezidentku Zuzanu Čaputovú za jej výroky, ktoré adresovala na osobnom stretnutí čínskemu ministrovi zahraničných vecí. Prezidentka totiž vyjadrila obavy z dodržiavania ľudských práv v Číne. Matečná považuje podobné vyjadrenia za ohrozenie slovenského exportu do Číny a zatváranie dverí pre slovenských podnikateľov v krajine. Agroministerka pritom pripomenula, že len nedávno podpísali slovenskí mliekari dokument, ktorí ich oprávňuje vyvážať mlieko do Číny.

Čína je podľa Matečnej v medzinárodnom meradle kľúčový aktér a dôležitý obchodný partner SR. Slovenská vláda si preto praje s Čínou priateľské vzťahy, nie konfrontáciu. „Vyvinuli sme mimoriadne úsilie, aby SR mohla vyvážať mliečne výrobky do Číny. Bola by som nerada, keby ktorýkoľvek ústavný činiteľ svojimi výrokmi ohrozil túto sľubne sa rozvíjajúcu spoluprácu, našu obchodnú výmenou s Čínou a ohrozoval tak pracovné miesta na Slovensku. Úlohou predstaviteľov štátu je slovenským podnikateľom dvere do zahraničia otvárať, nie ich zatvárať,“ uviedla Matečná.

​Povolenie exportu mlieka zo Slovenska do Číny bolo podľa ministerky jedným z dôležitých míľnikov slovenskej agrodiplomacie. „V Číne je po kvalitných mliečnych výrobkoch mimoriadny dopyt. Otvorenie čínskeho trhu je cestou k rozšíreniu prvovýroby na Slovensku i zvýšeniu sebestačnosti Slovenska aj v ďalších mliečnych produktoch,“ vysvetlila ministerka.

Reakcia prezidentky

Dobré vzťahy Slovenska a Číny nie sú ohrozené. Postoj prezidentky Zuzany Čaputovej o stave ľudských práv v Číne je v súlade s politikou Európskej únie. Uvádza sa to v stanovisku prezidentky, ktoré poskytol jej hovorca Martin Strižinec. Reagovali tak na kritiku ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej zo Slovenskej národnej strany (SNS).

„Pani prezidentka na všetkých stretnutiach zdôrazňuje, že jej záleží na dobrých a konštruktívnych vzťahoch. Postoj pani prezidentky je v súlade s politikou EÚ a ministerstva zahraničných vecí, čo konštatovalo samotné ministerstvo, ktoré zároveň potvrdilo, že týmto postojom dobré vzťahy Slovenska a Číny nie sú ohrozené. O rozvoji obchodnej spolupráce s Čínou rokoval so svojím partnerom minister Miroslav Lajčák,“ uviedol ďalej Strižinec.

Viac..  Arménsko zvažuje členstvo v EÚ, potvrdil šéf diplomacie Mirzojan

Kritika režimu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ešte v stredu pred čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom Ji vyjadrila obavy z dodržiavania ľudských práv v Číne. „Informovala som ministra zahraničných vecí, že ochranu ľudských práv vnímam ako nevyhnutný základ našej slobody. Aj preto som vyjadrila, v súlade so spoločnou pozíciou EÚ, znepokojenie a obavy zo zhoršujúcej sa situácie v oblasti ochrany ľudských práv v Číne a zo zadržiavania právnikov a ľudsko-právnych aktivistov, ako aj z postavenia etnických a náboženských menšín. Očakávam, že sa dosiahne pokrok v ľudsko-právnom dialógu medzi EÚ a Čínou,“ uviedla slovenská hlava štátu.

Čaputová však zároveň dodala, že je presvedčená, že by malo byť spoločným cieľom ďalej rozvíjať bilaterálne vzťahy SR a Číny v duchu vzájomného rešpektu a dialógu, ktorý bude založený na hodnotách, ktoré Slovensko ako člen EÚ vyznáva.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices