Leyen
Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union-EP.

Europarlament hlasuje o novej predsedníčke Európskej komisie

Dnes bude Európsky parlament hlasovať o kandidátke na post predsedu Európskej komisie.

Jednou z prvých úloh nového parlamentu, ktorý bol zostavený po májových eurovoľbách, je hlasovanie o novej hlave Európskej komisie.

Na tento post bola nominovaná nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen. V utorok ráno o deviatej vystúpi pred poslancami v pléne, kde prednesie svoj program a priority. Po jej prejave bude nasledovať plenárna debata a o šiestej večer prebehne hlasovanie, kde sa rozhodne o tom, či sa naozaj stane novou šéfkou komisie.

Na svoje zvolenie potrebuje von der Leyen získať nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov (ku dnešnému dňu to je 374 hlasov). Hlasovanie o nej bude tajné a uskutoční sa na papieri.

Aj keď má podporu od lídrov členských krajín a patrí do politickej skupiny, ktorá vo voľbách získala v parlamente najviac kresiel, nebola navrhnutá ako jedna zo spitzenkadidátov, čo mnohí poslanci kritizovali.

Politické skupiny parlamentu ju už podrobili mnohým otázkami ohľadne toho, ako plánuje viesť komisiu.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

Ak sa jej nepodarí získať v parlamente väčšinu, rada bude musieť navrhnúť iného kandidáta.

Potom ako bude vybraná hlava Európskej komisie, začne sa zostavovať kolégium komisárov. Kandidáti na tieto posty budú musieť prejsť verejnými pohovormi v príslušných parlamentných výboroch (tzv. vypočutia alebo híringy), ktoré sa budú konať na jeseň. Poslanci počas nich zhodnotia, či sú daní kandidáti na tieto pozície vhodní a či majú dostatočné skúsenosti, aby viedli európske rezorty. Následne bude parlament hlasovať o komisii ako celku.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices