KLDR
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ predĺžila tvrdé sankcie voči Severnej Kórei

Rada preskúmala autonómny zoznam osôb a subjektov, na ktoré sa vzťahuje sankčný režim proti Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR). Rozhodla, že zavedené sankcie, ktoré pozostávajú zo zákazu cestovania a zmrazenia aktív, sa budú naďalej uplatňovať na osoby a subjekty uvedené na zozname.

Na osoby a subjekty na zozname sa uplatňujú reštriktívne opatrenia za to, že prispievali k programom KĽDR v jadrovej oblasti, v oblasti balistických riadených striel alebo iných zbraní hromadného ničenia, alebo za obchádzanie sankcií. Na samostatný zoznam EÚ je zaradených celkovo 57 osôb. EÚ okrem toho v rámci vlastného sankčného režimu zmrazila aktíva 9 subjektov. Transponovala tiež všetky príslušné rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorými sa ukladajú sankcie voči 80 osobám a 75 subjektom, ktoré sú v súčasnosti na zoznamoch OSN.

Sankcie zamerané proti KĽDR sú najtvrdšie, aké EÚ prijala proti konkrétnej krajine. Boli prijaté v reakcii na aktivity KĽDR v oblasti vývoja jadrových zbraní a balistických riadených striel, ktoré sú v rozpore s viacerými rezolúciami BR OSN. EÚ transponuje nielen sankcie, ktoré na KĽDR uvalí OSN, ale voči tejto krajine uplatňuje aj svoj vlastný samostatný sankčný režim, ktorým sa dopĺňajú a posilňujú sankcie prijaté OSN.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

EÚ zopakovala silné presvedčenie, že trvalý mier a denuklearizácia Kórejského polostrova sa musí dosiahnuť mierovými prostriedkami a že jedinou cestou, ako tento cieľ naplniť, je diplomatický proces, ktorý musí pokračovať.

Konečným cieľom, na ktorom sa zhodlo celé medzinárodné spoločenstvo a za ktorý sa vyjadrila Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov, je aj naďalej úplná, overiteľná a nezvratná denuklearizáciu Kórejského polostrova.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices