hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /ALDE/. PHOTO: redakcia/red.

Martin Hojsík o migrácii: V niektorých krajinách budú podmienky pre ľudí neudržateľné

ŠTRASBURG / V Európskom parlamente sa opäť otvorila téma “čo s utečencami a ochrana vonkajších hraníc”. Noví europoslanci volajú po rýchlejšom riešení migrácie. Čerstvá šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen už sľúbila nový pakt o migrácii a azyle, ktorý má byť zásadným riešením utečencov prichádzajúcich do únie.

Počas posledných piatich rokov zahynulo v stredozemnom mori viac ako 17 tisíc ľudí. Europoslanci o ňom hovoria ako o jednej z najsmrteľnejších hraníc na svete „Predchádzať takýmto situáciám je azda to, čomu vieme pomôcť najviac,“ povedal europoslanec Vladimír Bilčík.

Tábory, ktoré by zachytávali tých utečencov, by mali byť mimo Európskej únie, malo by to byť v krajinách, odkiaľ najviac prichádzajú utečenci,“ myslí si novopečená europoslankyňa Lucia Nicholsonová.

Ochrana hraníc

Do roku 2024 sa má navýšiť pobrežná stráž o ďalších desaťtisíc ľudí. A práve pre pašerákov sa pripravujú oveľa tvrdšie postihy. “Samozrejme, že ak niekto topí, tak mu treba pomôcť a nenechať ho utopiť sa, ale to je koniec toho procesu, ktorý niekde začína,“ poukázal Eugen Jurzyca.

Aj podľa staronového europoslanca Ivana Štefanca je cítiť, že do europarlamentu prišiel nový vietor a práve noví europoslanci by tému migrácie mohli viac rozhýbať: „V novom parlamente cítiť väčšiu ochotu riešiť pálčivé problémy ako v tom minulom a zhodneme sa na lepšej ochrane schengenských hraníc.“ 

Migrácia a ekológia 

Na migráciu sa začína oveľa viac pozerať už aj z ekologického hľadiska. “To, čo vidíme teraz je len taký slabý odvar toho, čo nám hrozí. A to nie len preto, že by ľudia utekali za bohatšou Európou, ale v niektorých krajinách proste tie podmienky života budú neudržateľné,“ dodal europoslanec Martin Hojsík.

Viac..  Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Hroziaca klimatická katastrofa v afrických krajinách okolo rovníka prinúti opustiť svoje domovy milióny ľudí, lebo nebudú mať vodu. Nová šéfka Európskej komisie už sľúbila, že do 100 dní od svojho nástupu príde s návrhom tzv. zeleného reštartu. A o ňom plánuje únia rokovať aj s africkými krajinami.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices