May
Doterajšia premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union-EP.

May má za sebou posledný deň v premiérskom kresle. Jej nasadenie ocenil dokonca aj Corbyn

LONDÝN / Theresa May má za sebou posledný deň v úlohe britskej premiérky. U kráľovnej Alžbety II. odovzdala svoju demisiu. Žezlo vládnutia tak putuje do rúk Borisa Johnsona, ktorého si za Mayovej nástupcu zvolili poslanci Konzervatívnej strany.

Theresa Mayová si v stredu poslednýkrát v kresle premiérky vypočula kolo otázok poslancov. Ako po iné dni, ani teraz nebola núdza o slovné prestrelky s lídrom opozície Jeremym Corbynom. Podľa neho Boris Johnson nemá podporu Británie a ľudia by si v nových voľbách mali zvoliť nového premiéra. „Nesúhlasím s tým, ale je základom demokracie, že si na tomto mieste môžeme vymieňať nesúhlasné názory. Poviem vám len toľko: ja som prijala, keď prišiel môj čas, možno by ste mali urobiť to isté,“ uviedla May.

Jeremy Corbyn napokon Mayovej poďakoval za službu verejnosti a ocenil jej nasadenie. Po ňom nasledovali slová na rozlúčku. „Prvýkrát sa po 21 rokoch vrátim na zadné lavice parlamentu. Bude to veľká zmena, ale už sa teším, že sa konečne budem pýtať ja. Sme prepojení s ľuďmi, ktorých tu zastupujeme. To je základný kameň našej parlamentnej demokracie a našich slobôd. Mojou hlavnou motiváciou preto aj naďalej bude slúžiť svojim voličom,“ povedala May vo svojej reči.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

I keď rozlúčkovú reč ustála May s gráciou, za aplauzu kolegov jej pri odchode z miestnosti bolo na tvári badať dojatie. Ďalšie kroky premiérky smerovali ku kráľovnej Alžbete II., ktorej podala demisiu. Tá následne premiérsku štafetu odovzdala Borisovi Johnsonovi, ktorého už očakávajú na legendárnej Downing Street č. 10. May mu už ako radová poslankyňa, prisľúbila svoju plnú podporu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices