doprava, cesty
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Vodiči, ktorí sa chystáte do Chorvátska, obrnte sa trpezlivosťou. Čaká nás najvyťaženejší víkend na cestách

BRATISLAVA / Cez víkend by mali spozornieť všetci, čo sa chystajú autom do Chorvátska. Na cesty vyjdu desaťtisíce áut a tak sa treba pripraviť na všetky možné scenáre. Prípadne svoju cestu odložiť o pár dní neskôr.

Turistická sezóna je na vrchole a tento víkend sa doslova budú sťahovať národy. V dvoch Nemeckých spolkových krajinách navyše začínajú školské prázdniny čo bude cítiť hlavne na rakúských cestách. V Maďarsku sa zase konajú preteky Formuly F1 na známom Hungaroringu, kam smerujú tisícky fanúšikov. Cesty k Jadranu tak budú ako každý rok v tento dátum preplnené. „Momentálne nás čaká v Európe alebo na Európskych cestách najnáročnejśí víkend. Je to jedno v ktorom smere pretože dostane to zabrať aj smerom k moru ale aj smerom od mora,“ uviedol Maroš Palesch, dopravný konzultant.

Podľa dopravného konzultanta sa najväčšie problémy po ceste do Chorvátska očakávajú na hlavných ťahoch cez Rakúsko, Slovinsko a Maďarsko. Na cestu sa treba poriadne pripraviť. Či už zabezpečiť pitný režim alebo si robiť prestávky. K Jadranu môžete využiť hneď viacero trás. „Cez Slovinsko, Rakúsko ale kto chce ušetriť tak určite odporúčam trasu zbehnúť do Maďarska cez M16, M1 a napojiť sa na M86. A vyhodí vás to kúsok pred hraničným priechodom Goričan. A vodičom z východného Slovenska určite trasu cez Maďarsko pretože je to najkomfortnejšie,“ informoval Maroš Palesch.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Na zdržanie sa treba pripraviť hlavne na hraničných priechodoch pri kontrolách dokladov a rovnako aj pri mýtnych bránach, kde sa platia poplatky. „Máte tam tri formy mýtnice. Buď v hotovosti, kartou, alebo si treba zakúpiť ENC jednotku,“ poznamenal dopravný konzultant.

Práve toto zariadenie Vám vie ušetriť čas a peniaze. Najdlhšie kolóny sa každoročne tvoria pri veľkej mýtnici pri Záhrebe, kde sa zlievajú hlavné dopravné tepny. „Pri Záhrebe sa nám napája aj A2 z hraničného priechodu od Slovinska, tam bude samozrejme nápor Nemcov a Rakušanov takže od toho Zagrebu až dole tam sú rizikové faktory,“ objasnil Maroš Palesch.

Na cestách vedia pomôcť Chorvátske weby autoklubov, ktoré sledujú situáciu na hraničných priechodoch a mýtniciach. V prípade, že sa po ceste stane dopravná nehoda, zachrániť vás vedia online navigácie, ktoré poskytnú náhradnú trasu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices