sucho
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Panel OSN: Horúčavy a suchá sa budú stupňovať. Riešenie je v našich rukách

ŽENEVA / V nasledujúcich desaťročiach sa zvýši počet, intenzita a trvanie horúčav a sucha a nielen v Stredomorí, uvádzajú v správe odborníci z panelu OSN pre zmeny klímy. Správa, na ktorej sa podieľalo viac ako 100 expertov z niekoľko desiatok krajín sveta,odporúča okrem iného lepšie chrániť lesy a tiež zmenu správania spotrebiteľov, napríklad znížiť spotrebu mäsa.

Správa Medzinárodného panelu pre zmenu klímy OSN upozorňuje, že k zmierneniu otepľovania nestačí len znižovať emisie oxidu uhličitého produkovaného továrňami či autami, ale je treba zmeniť spôsob využívania pôdy aj správania spotrebiteľov. Extrémy počasia, na ktorých sa zmena klímy podieľa, totiž ovplyvňuje aj produkciu potravín.

Asi štvrtinu škodlivých skleníkových plynov podľa správy produkuje poľnohospodárstvo, lesníctvo a ďalšie využívanie pôdy. Vedci v správe zdôrazňujú dôležitosť prechodu na udržateľný spôsob hospodárenia s pôdou, ktorý nebude produkovať také množstvo skleníkových plynov. Podľa nich je nutné tiež podporovať zadržiavanie vody v krajine, ako aj obnovovať rašeliniská.

Viac..  EK: dialógy o prechode na čistú energiu s priemyselnými a sociálnymi partnermi EÚ

Zníženie spotreby mäsa má prispieť k obmedzeniu množstva metánu, ktorý pri trávení produkujú hospodárske zvieratá a ktorý sa rovnako podieľa na skleníkovom efekte a prispieva tak k zmene klímy.

Spravou panelu OSN sa majú zaoberať ďalšie zasadnutia o ochrane životného prostredia, mimo iné konferencia OSN o boji s rozširovaním púští v Indii a konferencia OSN o zmene klímy v Santiagu de Chile.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia

Komisia investuje vyše 233 miliónov eur do strategických projektov v oblasti životného prostredia a klímy

Komisia investuje viac ako 233 miliónov EUR do dvanástich nových strategických projektov v celej Európe v …

Consent choices