rozpocet
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Čísla štatistického úradu dostali do pozoru ministra financií. Extrémne spomalenie rastu ekonomiky ho prekvapilo

BRATISLAVA / Prudké spomalenie nemeckej ekonomiky sme pocítili aj v našom priemysle, no reálne čísla, ktoré zverejnil štatistický úrad, dostali do pozoru aj ministra financií Kamenického. So spomalením rastu z očakávaných 3,5 percenta na necelé 2 nepočítal. Na udržanie vyrovnaného rozpočtu aj v budúcom roku bude asi potrebný zázrak. Treba škrtať výdavky a aj preto vyzval svojich ministerských kolegov, aby začali už teraz. Spomalenie ekonomiky zaznamenávajú aj naši susedia a celá eurozóna. Euro kleslo oproti doláru.

Tempo slovenskej ekonomiky sa do prázdnin spomalilo takmer na polovicu. „Podľa dnes zverejneného rýchleho odhadu HDP v 2. štvrťroku tohto roka dosiahol medziročný rast o 1,9 %,“ uviedla Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu SR.

V prvom štvrťroku ekonomika rástla tempom 3,7% a v minulom roku 4,1 %. Takéto čísla zdravo nasrdili aj ministra financií, keďže očakávania mal oveľa optimistickejšie. „1,9% namiesto plánovaných 3,5%,“ upresnil Ladislav Kamenický, minister financií SR. Aj to bol veľmi opatrné očakávanie, keďže v minulom roku bol rozpočet na úrovni 4,5%. „Keď som toto kreslo prebral, vedel som, že bude horúce, ale dnes môžem povedať, že je priam žerav,“ dodal minister financií SR.

Z tohto skokového spomalenia minister neviní seba a ani bývalého ministra. „Je za tým hlavne situácia v Nemecku, ktoré je najväčším obchodným partnerom SR,“ vysvetlil Ladislav Kamenický. Nemecko nielen spomalilo, ale takmer zastavilo rast pri iba polovici percenta. Nešťastné je ale aj nastavenie slovenskej ekonomiky. „Je príliš otvorená, drvivú časť produkcie, ktorú Slovensko vyprodukuje, vyváža do zahraničia,“ vysvetlil Tibor Gregor, riaditeľ Klubu 500. Ale nielen Nemecko s nami kýve. „Takisto sú to obchodné vojny medzi USA a Čínou a v budúcnosti aj brexit,“ dodal Ladislav Kamenický

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

Pokles tempa rastu zaznamenávajú vo väčšine krajín eurozóny, kurz eura voči doláru poklesol. Inflačné skoky pociťujú v Česku, alebo v Británii. Pre štátne úrady a ministerstvá nastáva obdobie uťahovania opaskov. Minister financií im odkazuje, aby začali šetriť. „Touto cestou chcem preto vyzvať a poprosiť všetkých koaličných ministrov, aby sme spoločne začali šetriť,“ vyzval minister financií SR.

Stopku dostanú najmä žiadosti o peniaze nad rámec rozpočtu. Budú ich musieť hľadať vo svojich rezortoch. Šetrenie už pár mesiacov skôr však začalo v oblasti priemyslu. Aby nebolo dosť, veľkovýrobcov zaťažujú aj rastúce ceny energie. Ministerstvo hospodárstva však avizuje, že náklady na ne pomôže zmierniť. „Hlavným cieľom je zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských podnikov so zahraničím,“ poznamenal Miroslav Kohút, hovorca ministerstva hospodárstva.

Medzi prvými by to mala byť pomoc spoločnosti US Steel. „Určite vás zaujíma, čo budeme robiť v najbližšom období? Na konkrétne kroky budem potrebovať čísla zo septembrovej prognózy,“vysvetlil Ladislav Kamenický. „Prvý úplný výsledok výkonu ekonomiky za mesiace marec až jún bude zverejnený 6. septembra, môže sa od rýchleho odhadu jemne líšiť,“ priznáva Jana Morháčová.„Prioritou bude tento trend ukočírovať, aby straty boli čo najmenšie,“ dodal Ladislav Kamenický.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices