lod
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Benátky dali stopku veľkým lodiam. Ekológom to ale nestačí

BENÁTKY / Veľké lode už nebudú môcť vplávať do niektorých kanálov v centre Benátok. Podľa Financial Times o tom rozhodli talianske úrady v snahe predísť nehodám a chrániť historické mesto a ekosystém benátskej lagúny. Podľa kritikov sú obmedzenia, ktoré majú začať platiť od septembra, nedostatočné.

Dlhodobé polemiky výrazne urýchlila júnová nehoda, pri ktorej loď s takmer 3000 pasažiermi pre poruchu motora narazila do móla a do malej lodi. Ľahko sa pri tom zranilo päť ľudí. O mesiac neskôr iná veľká loď takmer v búrke narazila do jachty. Incident využili zástancovia obmedzenia, ktorým Taliansko vyšlo v ústrety.

Lode, ktoré majú viac ako 1000 ton budú po novom nútené kotviť v prístavoch Fusina a Lombardia, aby nevplávali do exponovaného kanála Guideca, ktorý lemuje námestie svätého Marka a oddeľuje štvrť Dorsoduro od ostrova Giudecca. Prvá v ňom sa stala júnová nehoda.

Do konca budúceho roka by podľa vládneho plánu mala byť z centrálnej časti Benátok odstrihnutá zhruba tretina väčších výletných lodí. Už počas predchádzajúcej vlády Taliansko v roku 2017 schválilo plán rozvoja benátskej lagúny, ktorý podporuje výnosnú turistiku okružnej plavby a zároveň je šetrný k mestu. Výletné lode majú do lagúny vplávať inou cestou, nepriblížia sa pri tom k námestiu svätého Marka a tí najväčší z nich budú kotviť na druhej strane zátoky. 

Viac..  EK: kľúčové kroky na riadenie klimatických rizík, aby chránila ľudí a prosperitu

Ekológovia ale tvrdia, že pripravované obmedzenia nie sú dostatočné a veľké lode budú aj naďalej poškodzovať krehký ekosystém lagúny. Plávajúce kolosy podľa odborníkov prispievajú k erózii základov mesta, ktoré aj s lagúnou figuruje na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices