Merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union.

Merkel: Summit G7 viedol k pokroku v otázke Iránu

BIARRITZ – Nemecká kancelárka Angela Merkelová privítala pokrok v súvislosti s napätím okolo Iránu a jeho jadrového programu, ktorý priniesol summit G7 vo francúzskom Biarritzi. Situáciu označila za „veľký krok vpred“.

Podľa Merkelovej absolvovali lídri G7 v sobotu v noci konštruktívnu diskusiu o Iráne, po ktorej nasledovala v nedeľu prekvapivá návšteva iránskeho ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa v Biarritzi.

„Je to veľký krok vpred, keď nielenže nechceme, aby Irán vlastnil jadrové zbrane, ale chceme tiež dosiahnuť riešenie politickými prostriedkami,“ povedala Merkelová. Na otázku, aký pokrok má presne na mysli a či je americký prezident Donald Trump pripravený na akýkoľvek krok smerom k zmierneniu sankcií voči Iránu, kancelárka uviedla, že momentálne sa k tomu nemôže vyjadriť.

„Je tu teraz atmosféra, v ktorej sú rozhovory vítané, rozhovory medzi Európanmi a Iránom, zvlášť Francúzskom a Iránom, sú vítané. Deje sa to v koordinácii so Spojenými štátmi, a už to je veľa,“ uzavrela Merkelová.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Zaríf pricestoval do Biarritzu v nedeľu popoludní, pričom sa stretol s Macronom a ďalšími predstaviteľmi Francúzska, Nemecka a Veľkej Británie. Mesto opustil po päťhodinovej návšteve.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ odsudzuje výbuchy v Iráne, predstavitelia krajiny sľubujú rozhodnú reakciu

Európska únia v stredu rázne odsúdila výbuchy v iránskom meste Kermán, pri ktorých prišlo o …

Consent choices