rozhovor
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Kandidátov na eurokomisárov čakajú náročné pohovory parlamentných výboroch

Predtým, ako bude zostavená nová Európska komisia, ktorá je výkonným orgánom EÚ, bude Európsky parlament vypočúvať všetkých uchádzačov, ktorí boli navrhnutí na šéfov jednotlivých rezortov.

V dňoch 23. až 26. mája sa s volebným urnám v celej európskej dvadsaťosmičke dostavilo viac ako dvestotisíc občanov. Zvolení europoslanci budú na jeseň rozhodovať o členoch novej Európskej komisie, ktorá je v EÚ predstaviteľom výkonnej moci.

V júli bola za predsedníčku Európskej komisie zvolená Nemka Ursula von de Leyen, ktorá na tomto poste nahradí Luxemburčana Jeana-Clauda Junckera. Počas septembra a októbra budú poslanci preverovať kandidátov, ktorí vy mali byť členmi jej tímu. Zoznam kandidátov, ktorí navrhli vlády členských krajín, zostavila von der Leyen počas leta. Jednou z jej priorít pritom je, aby bola nová komisia rodovo vyvážená.

Ako sa postupuje pri vypočúvaní kandidátov

Potom ako konečný zoznam kandidátov na eurokomisárov odobrí Rada, zvolená predsedníčka komisie predstaví svoj nový tím a portfóliá, ktoré im chce priradiť.

Predtým, ako sa dezignovaní komisári ujmú svojej funkcie, musia prejsť pohovormi v Európskom parlamente. Poslanci preveria, či sú na danú pozíciu dostatočne kvalifikovaní a či majú potrebné skúsenosti a zručnosti.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Každý kandidát bude pozvaný na trojhodinové, naživo vysielané vypočutie v parlamentom výbore alebo výboroch, ktoré sa zaoberajú tými istými témami, ktoré by mal mať na starosti. Výbory na základe týchto vypočutí pripravia hodnotiace stanoviská. Posledné slovo bude mať Konferencia predsedov, zložená z predsedu EP a šéfov politických skupín

Tieto vypočutia môžu mať niekedy za následok stiahnutie kandidátov alebo zmenu ich rezortu. Napríklad v roku 2014 stiahla svoju kandidatúru Alenka Bratušek, ktorá bola navrhovaná na komisárku pre energetiku. Výbory pre energetiku a životné prostredie jej totiž pridelili negatívne hodnotenie.

Po skončení vypočutí musí ešte parlament odobriť komisiu ako celok. Až vtedy bude môcť začať oficiálne fungovať.

O dac

Odporúčame pozrieť

Pellegrini

Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zaželal v nedeľu Petrovi Pellegrinimu po víťazstve …

Consent choices