Johnson
Boris Johnson. PHOTO: © European Union.

Strana premiéra Johnsona prišla o parlamentnú väčšinu. Hrozia predčasné voľby?

LONDÝN / Britská vláda premiéra Borisa Johnsona stratila väčšinu v Dolnej snemovni. Stalo sa tak potom, čo Konzervatívnu stranu kvôli nesúhlasu s vládnou brexitovou politikou opustil poslanec Philip Lee. Odchodom tak posilnil stranu opozičných proeurópskych Liberálnych demokratov.

O odchode poslanca Lee informoval spravodajský web BBC. Jeho rozhodnutím tak Johnsonova vláda prišla o väčšinu v snemovni, a to rovno pred kľúčovým rozhodnutím o ďalšom postupe na ceste Británie k brexitu. Strata väčšiny hlasov ale neznamená, že by vláda automaticky padla. 

„Dospel som k záveru, že nie je možné, aby som ako konzervatívny poslanec slúžil svojmu obvodu a svojej zemi v ich najlepšom záujme,“ vysvetlil svoj odchod Lee. Konzervatívna vláda Johnsona sa podľa jeho slov „agresívne snaží o zdrcujúci brexit a zbytočne ohrozuje živobytie ľudí, a vystavuje Spojené kráľovstvo riziku, že sa rozpadne.“ Premiérova vláda podľa Leeho tiež podkopáva hospodárstvo a demokraciu, rolu Británie vo svete.

Hovorca premiéra zároveň vyhlásil, že ak vláda v parlamente prehraje bitku o brexit bez dohody, bude to znamenať predčasné voľby. 

V utorok sa zišli poslanci Dolnej snemovne na prvej schôdzi po letnej pauze. Svojho mandátu sa najskôr ujala liberálna demokratka Jane Doddsová, ktorá v auguste zvíťazila v doplňovacích voľbách. Johnsonovu vládu tým pripravila o jedno kreslo v parlamente a vládnu väčšinu stenčila na jeden hlas.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Potom, čo Doddsová zložila poslaneckú prísahu a premiér Johnson začal k poslancom hovoriť, prisadol si na lavicu liberálov aj poslanec Philip Lee. Lee bol poslancom Konzervatívnej strany od roku 1992. Od roku 2010 stranu zastupoval v Dolnej snemovni.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices