mladi ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Pätina mladých v minulom roku neštudovala ani nepracovala. V mama hoteloch vedú dievčatá

BRATISLAVA / Pätina mladých ľudí na Slovensku vo veku 20 až 34 rokov v minulom roku nepracovala ani sa nevzdelávala. Vyplýva to z najnovších údajov Európskeho štatistického úradu Eurostatu.

Najviac, a to až takmer 29 percent mladých neštudujúcich a nepracujúcich v tomto veku má Taliansko, nasleduje Grécko s 27 percentami a Bulharsko, a Rumunsko, obe zhodne na úrovni 21 percent.

Vo veku 20 až 34 rokov neštuduje ani nepracuje jeden zo šiestich Európanov. To predstavuje až 15 miliónov mladých ľudí. Slovensko je v tomto smere podľa analytičky Lenky Buchlákovej nelichotivo na popredných priečkach v rámci 28 krajín Európskej únie.

V minulom roku sme skončili na piatej pozícii. „Počet ľudí, ktorí sa v tejto vekovej kategórii vzdelávajú alebo pracujú, sa naprieč európskymi krajinami značne líši. Napríklad najmenej nevzdelávajúcich sa a nepracujúcich majú Švédi (8 percent), nasleduje Holandsko (8,4 percent), Luxembursko (9,9 percent) a Malta (10,1 percent),“ tvrdí Buchláková. V európskom meradle je podľa nej viac žien, ktoré neštudujú a nepracujú vo veku 20 až 34 rokov, a to až 20,9 percent, u mužov to je 12,2 percent.

Slovensko má pritom jeden z najnižších podielov mladých vo veku 16 až 29 rokov, ktorí sú ohrození chudobou či sociálnym vylúčením. Zo susedných krajín sa pred nami ocitla len Česká republika, ktorá má v tejto skupine 12,1 percent mladých, čo je takmer o päť percentuálnych bodov menej ako na Slovensku. „V tejto štatistike na rozdiel od podielu mladých žien a mužov v mama hoteli neslávne vyhrávajú dievčatá nad chlapcami, ktoré sú častejšie ohrozené chudobou či sociálnym vylúčením. Dotvára to nelichotivé prvenstvo Slovenska v rámci rovnosti mužov a žien, ktoré sú na tom horšie napríklad v získavaní práce či sú menej platovo ohodnotené ako muži,“ uviedla Buchláková.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices