kontajner
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Lámeme rekordy. Slovenské hospodárstvo má najhoršie tempo rastu za posledných 6 rokov

BRATISLAVA / Slovenská ekonomika opäť láme rekordy. Tentoraz ale v negatívnom zmysle. Hospodárstvo má najhoršie tempo rastu za posledných šesť rokov a exportu za posledných 12. V druhom štvrťroku spomalila naša ekonomika na dve percentá. To, čo už tušili mnohí, potvrdili presné čísla štatistického úradu. Klesol export, priemysel aj investície. Máme však aj dobré správy. Nezamestnanosť ani mzdy to ešte zatiaľ nestihlo zasiahnuť.

Po prázdninách sa nezhoršilo len počasie, studenú ekonomickú sprchu priniesol aj Štatistický úrad SR. Ekonomika sa od krízy začala v roku 2013 zviechať a s malými výkyvmi neustále rástla až minulý rok dosiahla štyri a pol percenta. K predkrízovým číslam sa ale tak rýchlo nedostane. „Dynamika medziročne spomalila na dve percentá. Podobný výsledok bol zaznamenaný v treťom štvrťroku 2013,“ uviedol predseda Štatistického úradu SR František Bernadič.

Komerčné banky ešte v auguste znížili svoje odhady celoročného rastu pod tri percentá a presné čísla za druhý štvrťrok dávajú tušiť, že to tak aj bude. Svoju prognózu nezverejnilo ešte ministerstvo financií, ale nevymyslí asi nič iné ako ostatní. „Druhý kvartál na tom bol relatívne dosť zle a budeme čakať ako sa bude tá ekonomika vyvíjať,“ povedal minister financií Ladislav Kamenický.

Klesli všetky dôležité ukazovatele proexportnej ekonomiky. Investície, priemysel a najmä vývoz. Ten klesol najviac od krízy. „Najviac padol vývoz počítačov, elektronických a optických zariadení, výrobky z gumy, z plastov, „ uviedla Alena Illiťová, generálna riaditeľka makroekonomických štatistík Štatistického úradu SR.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Vývoz automobilov, teda toho najdôležitejšieho, čo vyrábame – ešte druhý štvrťrok nezasiahol a medziročne si polepšil. „Vzrástol o 4,7 percenta,“ uviedla Illiťová. Pri detailnom pohľad ale jún prepadol oproti máju a aprílu. Jún tak už reagoval na vonkajšie faktory, ktoré najviac ohrozujú našu ekonomiku. „Na trhoch stále pretrváva neistota, čo sa týka obchodnej vojny, čo sa týka USA a Číny, čo sa týka formy brexitu, v oboch prípadoch nie je jasné, ako sa situácia vyvinie,“ povedala analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Zhoršujúci stav ekonomiky nestihol ešte zasiahnuť naplno zamestnanosť a mzdy. Najmä platy porástli o takmer 10 percent. „Mesačná mzda vzrástla na úroveň 1101 eur, čo bolo 9,7 percenta medziročne viac,“ uviedol Ivan Chrappa z oddelenia štatistiky práce a vzdelávania Štatistického úradu SR. „Zamestnanosť rastie, no tá vždy nasleduje ekonomiku s určitým oneskorením,“ povedal analytik VÚB banky Zdenko Štefanides.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices