Johnson
Boris Johnson. PHOTO: © European Union.

Boris Johnson: Za útoky v Saudskej Arábii je zodpovedný Irán

NEW YORK / Veľká Británia dospela k záveru, že za útoky na ropné zariadenia v Saudskej Arábii je zodpovedný Irán. V nedeľu to uviedol britský premiér Boris Johnson. Londýn podľa neho zváži pripojenie sa k úsiliu Spojených štátov posilniť bezpečnosť krajiny.

Konzervatívny premiér však zároveň uviedol, že Spojené kráľovstvo bude so spojencami spolupracovať na „deeskalácii“ napätia na Blízkom východe.

To sa zvýšilo po útokoch zo 14. septembra na ropné polia v Saudskej Arábii a najväčšie zariadenie na spracovanie ropy na svete. 

Londýn sa predtým nepridal k Rijádu a Washingtonu, ktoré z útoku pomocou dronov a striel s plochou dráhou letu obviňujú Irán.

Johnson však novinárom, ktorí s ním leteli do New Yorku na zasadnutie Valného zhromaždenie Organizácie Spojených národov, povedal, že „Spojené kráľovstvo s veľmi veľkou pravdepodobnosťou pripisuje zodpovednosť Iránu“.

O situácii na Blízkom východe by mal Johnson v New Yorku hovoriť s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, stretnúť sa má aj s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií …

Consent choices