wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /EPP/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Wiezik: Kandidát na eurokomisára Wojchiechowski v rámci verejného vypočúvania nepodal presvedčivý výkon

BRUSEL / Európske poľnohospodárstvo potrebuje dlhodobú stratégiu podobnú tej pre energetiku či klímu. Europoslancom to v utorok povedal navrhnutý poľský eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski, ktorý označil za svoju zásadnú úlohu reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Výbory Európskeho parlamentu začali tiež vypočutie jeho švédskej kolegyne Ylvy Johansson, ktorá má mať v novej Európskej komisii na starosti vnútorné záležitosti. Tá chce reformovať azylovú politiku a obnoviť plne funkčný schengenský priestor.

Poľnohospodárom sa podľa Wojciechowského nedostáva potrebnej podpory a mnohí z nich preto krachujú. „Len počas tejto debaty viac než stovka európskych poľnohospodárov príde o svoje farmy, o svoju prácu, čo bude pre mnohých mať tragické následky,“ skonštatoval počas trojhodinového vypočutia. Efektívnejšiu podporu pre ohrozené podniky by rád zapracoval do novej spoločnej poľnohospodárskej politiky, ktorá by podľa neho mala začať platiť od roku 2022.

Politika bude súčasťou viacročného rozpočtu únie na roky 2021 až 2027, ktorý počíta so znížením objemu financií určených na poľnohospodárske dotácie. Podstatné kroky, ktorými by pri klesajúcich platbách mohol Brusel poľnohospodárom pomôcť, však poľský konzervatívny politik napriek výzvam europoslancov neponúkol.

Najslabšia pozícia v doterajšom grilovaní

Niekdajší podpredseda poľnohospodárskeho výboru predstúpil pred jeho členmi ako kandidát, ktorého pozícia je medzi europoslancami vnímaná ako najslabšia zo všetkých doterajších účastníkov takzvaného grilovania. Niektorí členovia EP majú pochybnosti o tom, či nominant poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť bude vždy nestranný s ohľadom na postup, ktorý EK voči jeho krajine vedie kvôli porušovaniu práv. Wojciechowski je tiež vyšetrovaný úradom pre boj proti podvodom OLAF kvôli údajnému zneužívaniu europoslaneckých náhrad.

Kritiku vyvolali aj jeho nekonkrétne odpovede na niekoľko tém. Wojciechowski napríklad prisľúbil, že EK bude viac podporovať ekologicky zodpovedné poľnohospodárstvo. Okrem podpory pre farmy používajúce vlastné krmivá však neponúkol žiadne zásadné opatrenia. Potvrdil len zámer vytýčený už v návrhu reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky pripravenom súčasnú komisiou, že tretina poľnohospodárskych dotácií bude v budúcom období určená pre „zelené“ farmy.

Viac..  Európsky parlament odsúhlasil strop emisií pre každé priemyselné odvetvie

J. Wojciechowskeho, kandidáta na komisára pre Poľnohospodársku politiku, zhodnotil aj europoslanec Wiezik: „Žiaľ, kandidát na eurokomisára Janusz Wojchiechowski v rámci verejného vypočúvania nepodal presvedčivý výkon. Jeho odpovede neponúkli silnú víziu, riešenia, či uveriteľný koncept pre poľnohospodárstvo. V jeho podaní odznelo niekoľko silnejších vyjadrení na podporu ozelenenia poľnohospodárstva, je však otázne, či nešlo len o rečnícky kalkul, nie som presvedčený, či by bol schopný tak zásadné reformy presadiť.

Vo svojej obhajobe sa väčšinou obmedzoval na vágne frázy a všeobecné repliky. Na celkovom dojme nepridala ani jeho slabšia jazyková vybavenosť. Publikum bolo značne nespokojné. Nechcem byt zlým prorokom, ale  jeho ambíciu stať sa komisárom pre poľnohospodárstvo momentálne vidím skôr neperspektívnu.“

Reforma azylovej politiky

Ylva Johansson zdôraznila potrebu reformy únijnej azylovej politiky, s ktorou sa nejednotné európske krajiny neúspešne stretávajú celé päťročné funkčné obdobie súčasnej komisie. Za jeden zo svojich hlavných úloh označila návrat k „plne funkčnému schengenskému priestoru“, teda ukončenie hraničných kontrol, ktoré časť krajín uplatňuje od vrcholu migračnej krízy.

Oboch kandidátov čaká 25 otázok europoslancov, ktorí preverujú ich pripravenosť, odhodlanie a bezúhonnosť. Úspešne zvládnuté vypočutie je podmienkou, aby sa stali členmi komisie, ktorú na októbrovom zasadnutí schváli plénum europarlamentu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices