Juncker, Barnier
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a hlavný únijný brexitový vyjednávač Michel Barnier. PHOTO: © European Union-EP.

Johnson prišiel s novým brexitovým plánom. Líder labouristov trvá na tom, že je nepresvedčivý

LONDÝN / Britský premiér Boris Johnson čelí tlaku, aby predstúpil pred dolnú komoru britského parlamentu a jej členov informoval o svojom najnovšom brexitovom pláne. V stredu ho k tomu spolu s niekoľkými ďalšími poslancami vyzval vodca labouristickej opozície Jeremy Corbyn, ktorý najnovší vládny návrh na riešenie takzvanej írskej poistky označil za nepresvedčivý. Johnson pri tom v stredu zaslal Európskej únii oficiálny návrh alternatív k problematickej írskej poistke, ktorá je súčasťou brexitovej dohody a ktorú Londýn odmieta.

Británia namiesto nej navrhla iné opatrenia a uistila, že nepovedú k colným kontrolám priamo na hranici medzi Írskom a Severným Írskom a vzniku novej colnej infraštruktúry. Severné Írsko by zostalo súčasťou únijného jednotného trhu. Európska únia zatiaľ plán úplne neodmietla ako to bolo pri podobných príležitostiach v minulosti. Podľa spravodajkyne BBC, ktorá hovorila s jedným vrcholným únijným predstaviteľom, je únia ohľadom vyhliadok na uzatvorenie brexitovej dohody teraz o niečo optimistickejšia.

Text teraz skúmajú únijný právnici a v najbližších dňoch čaká britskú vládu smršť doplňujúcich otázok. 

Brexitovú dohodu musí schváliť aj britský parlament, ktorý ju už trikrát odmietol. Obe strany ale tlačí čas, do platného termínu brexitu totiž ostáva už len 28 dní. 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v telefonáte s britským premiérm Borisom Johnson uznal pokrok, ale upozornil na pretrvávajúce problémy. Podobne sa vyjadril hlavný únijný brexitový vyjednávač Michel Barnier.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Kľúčový je pritom predovšetkým postoj Írska, ktorého premiér Leo Varadkar zhodnotil posledný telefonát s Johnsonom o návrhu Londýna ako „konštruktívny a užitočný“. Britský plán podľa nej ale úplne nenapĺňa účel, ktorý mala írska poistka mať, teda zaistiť hladký režim medzi Írskom a britským Severným Írskom po odchode Británie z EÚ a zabrániť návratu sektárskeho násilia v Severnom Írsku.

Poistka, kvôli ktorej brexitová dohoda opakovane neprešla britským parlamentom, má byť podľa predstáv britskej vlády z dokumentu vybratá. Kontroverzné opatrenie chce Londýn nahradiť zmesou kontrol v prístavoch v Írskom moru a mimo írsko-severoírsku hranicu. Plán počíta okrem iného s tým, že Severné Írsko by nezostalo v colnej únii s Európskou úniou, ale počas štyroch rokov by fakticky zotrvalo v únijnom jednotnom trhu pre poľnohospodársky a priemyselný tovar. Severoírsky parlament by potom každé štyri roky hlasoval o tom, či chce v tomto režime zotrvať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices