pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: archív PP.

Peter Pollák: Hlas chudobných regiónov nemôže byť ticho

Tento týždeň sa v Bruseli „grilovali“ potencionálni eurokomisári. Hearingy, teda verejné vypočúvania, dávajú možnosť niektorým poslancom položiť otázku a aj takto zastupovať svojich voličov. Európska komisia je kľúčom k europrojektom. Keď sa rozhliadneme okolo seba, cesty, námestia, nemocnice, školy sa postavili z eurofondov. Napriek tomu sú tie naše slovenské známe najmä vďaka škandálom. Slovensko mohlo vyťažiť z eurofondov oveľa viac.

Ako zástupca Výboru pre kultúru a vzdelávanie a Výboru pre regionálne rozdiely som vyvinul maximálne úsilie, aby hlas Slovenska, našich občanov, bolo počuť aj tu v Bruseli. Podarilo sa. Hneď v pondelok som položil otázku budúcej eurokomisárke Mariyi Gabriel z Bulharska, ktorá zastreší aj oblasť vzdelávania. Školstvo je na Slovensku v rozklade, nedokáže poskytnúť kvalitné atraktívne a inkluzívne vzdelanie pre všetky deti. Príkladom sú tí najchudobnejší. Kým na Slovensku zaraďujeme rómske deti z osád do špeciálnych škôl a to dokonca často neoprávnene, v anglickom systéme sa vzdelávajú bez výraznejších problémov, následne študujú univerzity. To najdôležitejšie však je, že po skončení školy sa na Slovensku tieto deti zaevidujú na úradoch práce, kým v zahraničí si nájdu zamestnanie. Výsledkom vzdelávacieho systému musí byť vstupenka na pracovný trh pre každého.

Napriek tomu, že ma odpoveď budúcej eurokomisárky neuspokojila, neodradilo ma to. Budem presadzovať systémové zmeny tak, aby deti vo všetkých krajinách vrátane Slovenska boli úspešné – mali po skončení školy kvalifikáciu. S Mariyi Gabriel sme sa zhodli, že je potrebné vyvíjať politický tlak na jednotlivé členské štáty. V čase, keď je nedostatok pracovnej sily, nemôžeme mrhať potenciálom žiadneho dieťaťa.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Hlas chudobných regiónov nemôže byť ticho a to ani v dobe, keď sa rieši digitalizácia a nové technológie. Na verejnom vypočúvaní zrejme už čoskoro novej eurokomisárky pre kohéziu a reformy Elisy Ferreiri sa bývalá portugalská ministerka vo svojich odpovediach dotkla aj mojich priorít. Z jej slov bolo zrejmé, že musíme vynaložiť maximálne úsilie a vyrovnávať regionálne rozdiely. Bohatá Európa má myslieť aj na chudobné a odľahlé regióny. Na regióny, kde doteraz ľudia nemajú prístup k pitnej vode, na lokality, odkiaľ mnohí migrujú za prácou. Investujme tam, kde to ľudia najviac potrebujú. U nás doma na Slovensku je mnoho lokalít, ktoré si zaslúžia finančnú pomoc. Európa si im nemôže otáčať chrbtom.

Komentár pripravil europoslanec Peter Pollák.

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices