studenti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nedostatok niektorých absolventov a odliv študentov škodia priemyslu, sťažujú sa podnikatelia

BRATISLAVA / Podľa štatistík OECD sa Slovensko umiestnilo na druhom mieste v podieli vysokoškolákov, ktorí študujú v zahraničí. Prekonali sme tak aj menšie krajiny, pre ktoré je odliv študentov na zahraničné školy prirodzený. Podľa Klubu 500, ktorý združuje viacerých majiteľov podnikov s viac ako 500 zamestnancami to predstavuje problém pre trh práce.

Klub sa odvoláva na najnovšie štatistiky OECD. Slovensko podľa nich skončilo na druhom mieste v podieli vysokoškolákov študujúcich v cudzine. Podiel slovenských študentov v zahraničí stúpol z 12,81 percenta v roku 2010 na 18,27 percenta v roku 2017. Slovensko tak podľa Klubu 500 prekonalo aj menšie krajiny, pre ktoré je vyšší podiel vysokoškolákov študujúcich v cudzine prirodzený. „Práve tieto smery udávajú trend na dnešnom slovenskom trhu práce. Je potrebné zatraktívniť štúdium najmä technických a prírodných vied, aby sme boli schopní nielen pokrývať aktuálne potreby slovenského priemyslu, ale tiež dokázali naštartovať viac projektov s vysokou pridanou hodnotou,“ povedal výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Klub 500 tiež zdôrazňuje, že slovenské vysoké školy vyprodukovali v posledných rokoch menej než 10 000 absolventov prírodných a technických vied ročne, čo nie je pre potreby slovenského priemyslu dostačujúce. Ide o ďalší problém, ktorý navyše dopĺňa aj spomínaný problém odchodu vysokoškolákov do zahraničia.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Tlačové oddelenie ministerstva školstva sa vyjadrilo, že evidujú zvyšujúci sa počet maturantov z matematiky. Pripomenulo, že pripravuje zavedenie povinnej maturity z matematiky pre gymnázia a vedné STEM odbory v dvoch úrovniach. Pre zlepšovanie kvality vysokých škôl na Slovensku sa pripravujú nové štandardy pre študijné programy. Plánujú taktiež nový systém úprav študijných programov, ktorý by zapájal profesijné združenia a stavovské organizácie či zamestnávateľov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices