cigarety
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Zavedú zálohovateľné cigarety? 20 centov pre fajčiara za jeden ohorok, žiadajú aktivisti

BERLÍN / Nemecká vláda chystá zákaz plastových tašiek, ktorý by mal začať platiť od začiatku budúceho roka. Zákon ukladá až 100 000 eurovú pokutu pre obchody, ktoré by plastového tašky ponúkali. Viac ako 60 000 Nemcov ale od vlády očakáva ďalší krok – zálohovateľné cigarety.

Na ceste k nemeckej vláde je podľa portálu ČT24 aj petícia, ktorá upozorňuje vládu na milióny, respektíve na stovky miliónov cigaretových ohorkov na uliciach. Aktivisti hovoria o podceňovanom riziku, pretože obsahujú olovo či nikotín. „Jeden ohorok môže otráviť až 40 litrov vody. Čím dlhšie leží na zemi, tým viac škodlivých látok sa vylúči,“ uviedol Stephan von Orlow, ktorý patrí do združenia, ktoré cigaretové ohorky zo zeme zbiera.

Od vlády požadujú razantné riešenie. „Chceme znížiť počet odhodených ohorkov o 90 percent zavedením zálohy na cigarety,“ povedal aktivista Orlow. Balík cigariet by teda v prípade zálohovania zdražel o asi štyri eurá, no za každý vrátený ohorok by fajčiar dostal 20 centov. Pod ich návrh sa podpísalo už 60 000 Nemcov.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Nemci zakazujú plastové tašky

Na celej planéte sa podľa OSN spotrebuje až päť biliónov plastových tašiek. Ich zákaz pritom platí v niekoľkých afrických krajinách, v Bangladéši či na Novom Zélande. Od nového roka by to malo byť aj Nemecko.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices