Sacharovova cena 2019
PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament zverejnil finalistov Sacharovovej ceny 2019

Do finále Sacharovovej ceny tento rok postupujú Brazílčania Marielle Franco, Chief Raoni a Claudelice Silva, skupina študentiek The Restorers a Ihlam Tohti.

Poslanci o finalistoch rozhodli v utorok 8. októbra. V hlasovaní ich spomedzi tohtoročných nominantov vybrali poslanci zo zahraničného a rozvojového výboru.

Tohtoroční finalisti

Marielle Franco vola brazílska politická aktivistka a obhajkyňa ľudských práv, ktorú brutálne zavraždili v marci 2018. Narodila sa vo favele, bola černoška a bisexuálka a obhajovala práva mladých ľudí čiernej pleti, žien, obyvateľov faviel a príslušníkov komunity LGTBI. Chief Raoni je predstaviteľom boja proti deforestácii v amazonskom pralese. Je jedným z náčelníkov kmeňa Kayapo, ktorí žijú v srdci dažďových lesov. Celý svoj život zasvätil boju za práva domorodého obyvateľstva a ochranu amazonského regiónu. Claudelice Silva dos Santos je brazílska environmentálna aktivistka a obhajkyňa ľudských práv. Je známa svojou činnosťou proti ťažbe dreva, uhlia a rozširovaniu pastvín pre dobytok v regióne Praia-Alta Piranheira.

The Restorers je skupina piatich študentiek z Kene (Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno a Ivy Akinyi). Spoločne vyvinuli mobilnú aplikáciu i-Cut pre pomoc dievčatám, ktorým hrozí obriezka, alebo ktoré sa stali jej obeťou. Cez aplikáciu môžu nájsť pomoc, adresy záchranných centier, alebo informovať o plánovanej obriezke úrady.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Ilham Tohti je ujgurský ekonóm bojujúci za práva ujgurskej menšiny v Číne. V roku 2014 bol odsúdený na doživotie a uväznený za podnecovanie separatizmu. Napriek tomu zostáva hlasom zmiernenia.

Ďalšie kroky

Meno tohtoročného víťaza sa dozvieme 24. októbra. Rozhodne o ňom Konferencia predsedov EP v zložení predseda EP David Sassoli a predsedovia politických skupín. Ocenenie bude slávnostne odovzdané 18. decembra počas slávnostného zasadnutia v Štrasburgu.

Sacharovova cena

Sacharovova cena za slobodu myslenia je pomenovaná po sovietskom fyzikovi a politickom disidentovi Andrejovi Sacharovovi. Európsky parlament ju udeľuje každoročne už od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám z celého sveta, ktoré sa výrazne pričiňujú o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Minulý rok bola cena udelená ukrajinskému filmovému režisérovi Olegovi Sencovi.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices