Europska rada
PHOTO: © European Union.

Európski politici vítajú novú dohodu o brexite

Írsky premiér Leo Varadkar privítal novú dohodu o brexite, ktorú vyrokovalo Spojené kráľovstvo s Európskou úniou (EÚ). Ako uviedol na Twitteri, dohoda umožní Spojenému kráľovstvu opustiť európsky blok „usporiadaným spôsobom“.

„Máme tu jedinečné riešenie pre Severné Írsko, ktoré rešpektuje jedinečnú históriu a geografiu,“ uviedol. Podľa Varadkara je dohoda dobrá ako pre Írsko, tak i pre Severné Írsko a zároveň aj pre ochranu jednotného trhu EÚ a miesto Írska v ňom.

Dohodu ocenil i predseda Európskej rady Donald Tusk. Pred summitom európskych lídrov, ktorému predsedá, pre poľských novinárov podotkol, že to „nie je šťastný deň pre Európu“, no zároveň povedal, že „dohoda je oveľa lepší scenár ako žiadna dohoda“. Tusk zdôraznil, že je dôležité, že na dohodu pozitívne zareagovalo Írsko, čo vyzdvihne aj neskôr počas summitu. Je len na britskom premiérovi Borisovi Johnsonovi, ako dohodu predá britskému parlamentu, ktorý o nej bude hlasovať v sobotu, dodal.

Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa je nová dohoda o brexite veľký diplomatický čin. Ako povedal novinárom v Berlíne, dohoda „je dôkazom, že sme všetci veľmi zodpovedne spolupracovali“. Šéf nemeckej diplomacie však upozornil, že dohodu musia ešte prediskutovať európski lídri na summite a rovnako aj Európsky parlament.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Pred možnými prekážkami v britskom aj európskom parlamente varoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý inak dohodu víta. „Na základe predošlých skúseností musíme byť primerane opatrní,“ povedal novinárom krátko po jej oznámení a podotkol, že dohodu môže uviesť do platnosti len to, ak ju podporia poslanci v Británii aj v Európe. Dohoda „nám umožňuje odpovedať na politické a technické obavy, ktoré spolu s Britmi zdieľame,“ uviedol Macron.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices