brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanec Robert Hajšel: Opakovane tvrdím, že k žiadnemu brexitu nedôjde

ŠTRASBURG / Nekonečný brexit a neochota britských poslancov prijať čokoľvek v akejkoľvek forme neotravuje len bežných ľudí, akciové trhy, ale aj Európsky parlament. Ten mal práve v stredu odsúhlasiť novú dohodu, ktorá sa zrodila len minulý týždeň v Bruseli. Ako to celé dopadne, nevie nikto. Viacerí europoslanci stále veria, že Británia ostane v únii. 

Nekonečný brexit dáva zabrať všetkým. Európsky parlament mal v stredu odsúhlasiť novú dohodu z Bruselu. Veľká sláva sa ale nekoná ani po troch rokoch od referenda. „Je nepredstaviteľné, aby dohodu ratifikoval europarlament pred britským. Najprv Londýn, potom Brusel a nakoniec Štrasburg,“ konštatuje predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

V Štrasburgu to ale nevrie tak, ako v Londýne. „My máme trpezlivosti dosť, narozdiel od britského premiéra, ktorý ju stráca,“ myslí si europoslanec Ivan Štefanec z frakcie európskych ľudovcov.

​Brexit tu už väčšina berie ako otravnú záležitosť, ktorá sa stála obe strany miliardy libier a eur. „Doslova ma bolí, že sme museli stráviť takú veľkú časť nášho funkčného obdobia s brexitom. Pričom sme mohli robiť viac pre to, aby sa v únii mali ľudia lepšie. Aká to škoda času a energie,“ reaguje Juncker.

Čo nakoniec z Britov vylezie, ťažko povedať. „Musíme byť pripravení na všetky scenáre, ale jedna vec je jasná. Ako som už povedal premiérovi Johnsonovi v sobotu, tvrdý brexit bez dohody nebude nikdy naše rozhodnutie,“ poznamenal predseda Európskej rady Donald Tusk.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Ochota preložiť odklad

Nekoordinovaný odchod, ktorý by spôsobil veľké ekonomické škody, je tak neakceptovateľný, že europoslanci sú ochotní dať Britom ďalší odklad, no má to podmienku. „Musí byť z toho jasné, že sa budú konať buď nové voľby, alebo nové referendum,“ hovorí europoslanec Michal Šimečka z frakcie liberálov.

„Možno som jeden z mála politikov, ktorý ešte stále verí, že sa podarí, aby Veľká Británia zostala členom Európskej únie,“ verí Šimečka. Takýchto europoslancov je však viacero. „Opakovane tvrdím, že k žiadnemu brexitu nedôjde,“ tvrdí europoslanec Róbert Hajšel z Aliancie socialistov a demokratov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices