domace nasilie, znasilnenie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Španielsko: Súd vyhlásil, že súlož s dievčaťom v bezvedomí nie je znásilnenie

BARCELONA / Súd oslobodil piatich mužov obvinených zo skupinového znásilnenia mladého, len 14-ročného dievčaťa. Rozhodnutie vyvolalo vlnu protestov, keďže súd vyhlásil, že tým, že dievča „bolo v bezvedomí“, muži nemuseli použiť násilie či zastrašovanie a teda nešlo o znásilnenie.

Súčasný španielsky zákon totiž hovorí, že pri znásilnení (sexuálnom útoku) ide o použitie násilia či vyhrážania, k čomu v tomto prípade nedošlo, keďže obeť bola v bezvedomí. Súd ich napokon uznal vinnými za sexuálne zneužitie a vymeral im tresty vo výške 10 až 12 rokov. Pri sexuálnom útoku by im hrozilo 15 až 20 rokov.

V Španielsku sa podľa portálu BBC práve prehodnocuje prístup k tomu, či sa má za znásilnenie považovať sexuálny styk bez súhlasu. Viaceré európske krajiny zmenili svoju legislatívu práve v tomto duchu a zadefinovali znásilnenie ako sex bez vysloveného súhlasu. Švédsko tak urobilo vlani a Dánsko práve zavádza zmenu do platnosti.

Barcelonský verdikt vznikol napriek tomu, že nedávno v podobnom prípade španielsky najvyšší súd zmenil rozsudok zo sexuálneho zneužívania na sexuálny útok.

Voči „nehoráznemu rozsudku“ sa na sociálnej sieti Twitter ozval aj starosta Barcelony Ada Colau: „Nie som sudca a neviem, koľko rokov väzenia majú dostať, čo však viem je, že toto nie je zneužívanie, ale znásilnenie!

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Prípad je známy ako „Manada de Manresa“ – vlčia svorka Manresa – pre podobu s ďalším hromadným sexuálnym útokom na dievča v meste Pamplona v roku 2016, kde boli útočníci opísaní ako „vlčia svorka“.

Piati muži – dvaja Španieli, dvaja Kubánci a jeden Argentínčan – počas zábavy zvanej botellón, na ktorej sa pije alkohol, v opustenej výrobnej hale v meste Manresa na severovýchode Katalánska sexuálne zaútočili na dievča, ktoré bolo pod vplyvom alkoholu a drog.

Dievča si z celej udalosti takmer nič nepamätalo, vravelo ale, že jeden z mužov jej ukazoval zbraň. Všetci obvinení popierali svoju vinu, i keď DNA jedného z nich bolo nájdené na spodnej bielizni dievčaťa.

Vlani španielsky premiér vytvoril komisiu, ktorá má vyhodnotiť zákony týkajúce sa znásilnenia.

Viac informácií sa dozviete  na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices