Kuciak
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament začal ponúkať stáže venované pamiatke Jána Kuciaka

Európsky parlament začal tento týždeň ponúkať stáže, ktoré sú venované pamiatke slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Prví Kuciakovi stážisti nastúpia do EP v marci 2020.

Európsky parlament sa zaviazal pripomínať si pamiatku novinárov, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania. Generálne riaditeľstvo EP pre komunikáciu a jeho Riaditeľstvo pre médiá preto v nadväznosti na rozhodnutie Predsedníctva EP z januára 2019 venuje niekoľko miest v rámci takzvaných Schumanových stáží pamiatke novinára Jána Kuciaka, ktorý bol zavraždený vo februári 2018.

Zmena sa dotkne približne troch desiatok stážistov, ktorí do Európskeho parlamentu nastúpia po 1. marci 2020 na obdobie piatich mesiacov. Prihlášky na tento turnus môžu záujemcovia podávať do 30. novembra 2019.

Cieľom stáží Roberta Schumana je prispievať k európskemu vzdelávaniu a odbornej príprave občanov EÚ a umožniť im nahliadnuť do činnosti Európskeho parlamentu. Každý rok sa o stáž v EP uchádza 21 000 záujemcov, vybraných je 900 z nich.

Súvislosti

Poslanci si pamiatku zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uctili minútou ticha už počas plenárneho zasadnutia v Bruseli dňa 28. februára. Európsky parlament na Slovensko vyslal v marci 2018 delegáciu poslancov, ktorá sa stretla s predstaviteľmi vlády a štátu, orgánmi činnými v trestnom konaní, ako aj s novinármi či zástupcami mimovládnych organizácií.

Viac..  Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

V marci 2018 poslanci počas plenárnej rozpravy požadovali dôkladné vyšetrenie vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Plénum následne v aprílovom uznesení vyzvalo na posilnenie ochrany novinárov v celej EÚ.

Európsky parlament vyslal na Slovensko ďalšie dve poslanecké delegácie, a to v septembri a v decembri 2018. Parlament tiež v rámci Výboru pre občianske slobody (LIBE) zriadil takzvanú Monitorovaciu skupinu pre právny štát (ROLMG), ktorá sa zamerala najmä na situáciu na Malte a na Slovensku.

Plénum schválilo záverečnú správu ROLMG v marci 2019. Poslanci v nej okrem iného vyjadrili obavy nad stavom boja proti korupcii a nezávislosťou súdnictva na Slovensku a na Malte.

Výbor EP pre občianske slobody po májových európskych voľbách obnovil činnosť Monitorovacej skupiny, jej mandát však rozšíril. Po novom tak bude okrem právneho štátu sledovať aj situáciu v oblasti demokracie a základných práv.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices